Som trogen tågresenär sedan mitten av 60-talet är jag nu på väg att ge upp. Skälet är den oordning och det kaos som råder vid SJ:s biljettbokning och ute på spåren. Ändrade avgångstider, förseningar och bristfällig information gör att jag starkt överväger att byta till det billigare men mer miljöbelastande alternativet flyg.
Senaste exemplet är när jag den 26 februari, via nätet, bokade tågresa mellan Luleå och Skövde som skulle företas den 17 maj. Enligt den utskrivna biljetten var nattågets avgångstid 18.20 och ankomsttiden 09.45 påföljande dag.
Drygt en vecka innan resdagen meddelade SJ:s kundtjänst att avgångstiden var tidigarelagd till 14.20 men med samma ankomsttid till Skövde. Skälet till detta var att Trafikverket ej inom utlovad tid färdigställt spår samt att banarbeten pågick som skulle innebära förkortad restid när allt är klart.
Någon restidsgaranti gällde inte eftersom man beräknade hålla den utlovade ankomsttiden.
Resan blev något av en sightseeingtur genom ett vårligt Norrland. I sakta mak tuffade tåget fram till Jörn, där man gjorde ett 45 minuters stopp därför att man låg före tidtabellen! Passagerarna kunde i lugn och ro studera ett igenbommat stationshus innan resan fortsatte. Under hela resan kunde inte en enda spårarbetare skönjas, möjligen beroende på att den 17 maj förutom att vara Norges nationaldag också råkade vara helgdag i Sverige. Vad som hände under natten mellan Långsele 23.10 och Gävle vet jag inte, däremot vet jag att 04.15 väcktes jag av att en högtalare på hög volym meddelade att tåget skulle göra ett 35 minuters stopp i Gävle därför att man låg före tidtabellen! Tåget anlände och avgick enligt tidtabell från Stockholm och var framme i Skövde 09.47.
Kollade på nätet, kvällen före resan hur beläggningen för detta tåg såg ut och enligt bokningscentralen var alla sittplatser fullbokade, smockfullt så att säga.
IRL (i verkliga livet) var det aldrig fler än 22 personer och två hundar i den sittvagn med 74 platser som jag åkte med. Så har det också sett ut under de senaste tio tågresorna jag gjort till de södra delarna av landet. Trots detta hävdar SJ att dessa “fullbokade" nattåg är skälet till att man inte kan sälja billigare “sista minuten-biljetter" till ungdomar och pensionärer, som man gör för resor söder om Gävle.
Frågan är nu om det smugit in femtekolonnare på SJ:s bokningscentraler som försöker visa att det inte går att få lönsamhet på tågtrafiken till övre Norrland. Ingen vill åka tåg trots att dessa är fullbokade men mer än halvtomma.