NU BÖRJAR de olika oppositionspartierna att presentera sina alternativ till regeringens vårbudget. Något som är slående är hur de tre partier som i senaste valrörelsen sade sig vilja regera Sverige ihop nu drar åt helt olika håll.
Miljöpartiet, till skillnad från S och V, verkar klokt nog ha accepterat den sänkta restaurangmoms som regeringen har infört och som skapat nya arbeten åt framför allt landets ungdomar.
Å andra sidan så är Miljöpartiet det parti som driver på allra hårdast om kraftiga skattehöjningar för den elintensiva industrin något som skulle slå hårt mot sysselsättningen inte minst i ett län som Västerbotten. MP driver också frågan om en kilometerskatt för godstrafiken på våra vägar, något som cementerar bilden av Miljöpartiet som det parti som vill lägga mest pålagor på såväl landsbygden som basindustrin.
Vänsterpartiet lovar som vanligt allra mest och bredast men finansierar det med såväl stora skattehöjningar för vanliga människor som med ett uppluckrande av det statsfinansiella ramverk som bidragit till att Sverige är ett av de länder som klarat sig allra bäst genom den internationella ekonomiska krisen.
Vänsterpartiet verkar tro att vägen till ekonomisk framgång är högre inflation och ofinansierade utgiftsökningar. Som tur är så är V rätt ensamma om den uppfattningen vilket inte förvånar när man ser hur det har gått för länder som provat på att leva efter dessa principer.
Från socialdemokratiskt håll har det förvisso talats mycket om att der ska prioritera fler arbeten men i deras konkreta budgetförslag syns inte mycket av detta. Den enskilt största posten i deras vårbudgetmotion är en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga med drygt 16 miljarder kronor.
När det stora oppositionspartiet väljer att skilja ut sig mot regeringen så gör man det genom att lyfta fram skattehöjningar för ungdomar. Vilka unga människor tror Socialdemokraterna i Västerbotten får lättare att hitta ett nytt jobb genom att man höjer kostnaden för att anställa dem?
En av anledningarna till att Sverige har klarat sig bättre än våra grannländer genom den ekonomiska nedgång som präglat vår omvärld är att alliansregeringen har prioriterat jobbskapande skattesänkningar för vanliga löntagare, ordning och reda på statsfinanserna, ett tydligt inflationsmål för att undvika höga räntor och genom riktade satsningar på välfärden istället för på höjda bidrag.
Detta har de fyra regeringspartierna gjort tillsammans och även framgent kommer vi att styra Sverige tillsammans. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna att svara på den frågan som väljarna förtjänar ett svar på. Vill ni styra Sverige tillsammans med V och MP och står ni då i sådana fall bakom de förslag kring höjda skatter och uppluckrade krav på ordning och reda i de offentliga finanserna som dessa partier för fram?