Fria ord: Föräldrars fel om barnet misslyckas i skolan?

Norrbottens län2012-07-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FÖRÄLDRARS utbildningsnivå är enligt statistiken den största enskilda faktorn för barns skolframgång.

Med andra ord: har du som förälder bara gått i grundskolan kan du inte räkna med att ditt barn blir akademiker, eller ens klarar skolan med godkända betyg. Och det faktum att skolframgång är en skyddsfaktor för framtida arbetslöshet och ohälsa gör att du som är "outbildad" förälder kan se framtiden för ditt barn med viss oro.

Är det då de dåligt utbildade föräldrarnas fel om deras barn får svårigheter. Bär de ansvar för att lärarna får problem med deras barn? Ska föräldrarna snabbt vidareutbilda sig eller helt enkelt ge upp?

"En skola med tilltro lyfter alla elever", menar Ann-Marie Begler, generalsekreterare på Skolinspektionen talade på ett seminarium på Almedalen på måndagen och hänvisade till en rapport med samma namn.

Brist på tilltro får enorma negativa konsekvenser för eleverna. Om läraren tror att eleven inte kommer att klara kunskapskraven i skolan, eller om eleven tror att läraren tror att han eller hon inte klarar sig är det ju inte någon idé att ens försöka. Inom skolvärlden har man nu insett vikten av att läraren har tilltro till alla elevers kapacitet och förmåga.

Men räcker tilltro till eleven att överbrygga de statistiska faktorerna?

Föräldraalliansen menar att skolan ska inkludera hela bilden det vill säga samverka med föräldrarna i arbetet med barnets förutsättningar!

Inte bara lärarens tilltro till eleven, utan föräldrars tilltro till skolan är avgörande.

Barn till lågutbildade föräldrar har samma rätt att tillgodogöra sig utbildningen. Men det krävs ett förtroendefullt samarbete mellan skolan och oss föräldrar.