Att inte använda blinker är nog den vanligaste trafikförseelsen. Många tror att det är en frivillig och inte så viktig handling. Använder man inte blinker och blir påkommen så är den teoretiska boten 500 kronor. I Trafikförordningen (1998:1276) står det så här: "65 § När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt" och vidare i 66 §: "Även om en förare gett signal eller tecken är han eller hon skyldig att försäkra sig om att den avsedda manövern kan göras utan fara eller onödigt hinder för någon annan."
Man använder blinker som en varning just innan man svänger. Det räcker alltså inte att göra det ibland eller när man själv är osäker utan varje gång som man har för avsikt att svänga eller byta fil. När varningen bör ske beror lite på situationen men den betyder "nu svänger jag" - det vill säga att man ska ha bestämt sig för att svänga och redan kontrollerat att det är fritt.
Man varnar när man verkligen AVSER att svänga, inte för framtida handlingar. Undvik att skrämma omkörande bilar med tecknet innan du verkligen tänker byta fil. 66 § är också viktig. Att man varnar med en blinkning innebär inte att man har företräde.
Vid en omkörning får man vänta tills det är fritt och sedan blinka så att ingen tvingas bromsa när du byter fil. Detta gäller även långtradare!
Det enda undantaget är bussar som har företräde vid hastighetsbegränsningar på 50km/h eller lägre.
Blinkar du till mig så blinkar jag till dig!