Fria ord: Drogliberala attityder hos unga ett problem

Norrbottens län2012-05-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FÖR BARA någon vecka sedan bröts isen upp i stadsfjärdarna och nu står snart sommaren inför dörren. Sommaren är en tid som för de flesta rymmer förväntningar, glädje och nyfikenhet. Men, som alla mynt, så har de även en baksida. Sommaren är också den tid där ungdomar kanske av nyfikenhet och gruppgemenskap prövar sina gränser mer än annars, samtidigt som vuxenvärlden under semestertider ofta är mindre tillgänglig och verksamheter som riktar sig till unga drar ner på sin verksamhet.

Att unga prövar gränser och vidgar sina vyer är i grunden sunt. Att våga ifrågasätta och pröva sig fram är en del att bli vuxen och mogna som människa. Men, livet innehåller många fallgropar och speciellt under ungdomstiden kan prövandet leda snett.

Alkohol och andra droger har sedan länge funnits med bland många unga och utgjort en del av utforskandet och gränsprövandet. Alkoholen har länge haft en framträdande plats medan bruket av narkotika bland unga ofta har kopplats till utanförskap, marginalisering och sociala problem.

Nu lever vi i en annan tid och med allt mer drogliberala attityder bland unga människor. Cannabis (hasch och marijuana) är fortfarande den dominerande drogen bland unga vid sidan av alkohol.

Vid mina kontakter med ungdomar ger de en bild av att cannabis i många kretsar kan vara lika vanligt som alkohol. Dessutom finns det en allt mer utbredd uppfattning bland unga människor att cannabis är mindre farligt än alkohol. En del ungdomar är pålästa kring den drog de brukar (kunskaper som inte sällan hämtas från olika drogliberala forum på nätet) medan andra experimenterar sig fram omedvetna om vilka faror de utsätter sig för.

Långt ifrån alla ungdomar som testar droger i olika former blir missbrukare, men vi vet att de som prövar sig fram utsätter sig för en risk och att somliga fastnar. Jag tror att det är få ungdomar som känner till att bara ett mycket måttligt bruk
(1-2 gånger per månad) av cannabis under två års tid försämrar den unga hjärnans funktioner upp till 20 procent. Det är ju just unga människor som kan få flest skador av sitt droganvändande. Den unga hjärnan är inte färdigutvecklad förrän vi är 25 år.

Det finns starka krafter och påtryckningsgrupper i samhället som verkar för legalisering av fler droger. Det vi med stor säkerhet kan säga att ju fler droger och större spridning de har i vårt samhälle desto fler får drogrelaterade problem. Resultatet ser vi i form av stora samhällskostnader och individuella tragedier i drogernas spår. Här utgör ungdomarna en särskilt utsatt grupp.

Jag tror att vi måste möta ungdomar både med kunskap och en prestigelös och en icke moraliserande hållning om vi ska kunna påverka deras attityder och livsstil. Det räcker inte att förmedla att droger är dåligt och farligt. Det biter inte på många av dagens ungdomar. Vi som arbetar med ungdomar i vår vardag eller som är föräldrar behöver bli bättre pålästa, ta del av ungdomarnas sammanhang och få kunskap om de arenor där droger förekommer.

Luleå kommuns nystartade verksamhet Öppen ingång, rådgivning i alkohol- och narkotikafrågor, är en möjlighet att få kunskap, råd och föra samtal om det finns en oro för att någon ung människa experimenterar med droger.

Vi har ett liv, en kropp och hjärna. Frågan är vad ungdomarna vill göra med detta liv och vilka risker de är beredda att ta. Här har vi som vuxna ett stort ansvar och hjälpa ungdomarna att göra goda och kloka val. Ju förr, desto bättre?