Fria ord: Det ska löna sig att arbeta - även i EU

Norrbottens län2012-07-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SLUTET av maj presenterade EU-kommissionen i Bryssel sina rekommendationer för alla medlemsländer. Rekommendationerna är en del av kommissionens arbete för att få en ökad samordning av medlemsländernas ekonomier. Kommissionen ansåg att Sveriges regering måste ändra formen för lönebildning, för att kunna sänka de svenska lönerna. Om regeringen inte följer rekommendationerna riskerar så Sverige att få betala ett bötesbelopp till unionen.

När vi i Sverige höll en folkomröstning om EU-medlemskapet för 17 år sedan så var ett krav från den socialdemokratiska regeringen att EU måste respektera den så kallade svenska modellen. Alltså att kollektivavtal sluts mellan arbetar- och arbetsköparorganisationer och inte av politiker.

Den garantin fick vi av EU-kommissionen och det var alltså under dessa förutsättningar som Sveriges befolkning röstade ja till EU för 17 år sedan. Mycket har hänt sedan dess. EU har visat sitt sanna, nyliberala ansikte för oss, med Grekland, Spanien och Irland som extrema exempel.

Trots att Sveriges befolkning röstade nej till euron för nio år sedan så finns det delar av regeringen som vill fortsätta att utöka Sveriges medlemskap i EU.

Så sent som i januari i år så uttalade folkpartiets ordförande, utbildningsminister Jan Björklund sitt stöd för ett Sverige ska införa euron som betalningsmedel. Folkpartiet vill på sikt se en ny folkomröstning om euron. Med tanke på EU-kommissionens agerande så vore det mer aktuellt att hålla en folkomröstning om Sverige ska fortsätta vara medlem i EU.