Fria ord: Bryt fogdarnas makt i länet

Norrbottens län2012-05-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LÄNSSTYRELSEN är i grunden en föråldrad kvarleva av en diktatorisk kungamakt som skapades av Gustav Vasa (1523-1560). Med despotiska metoder byggde han en stark, detaljstyrd nationalstat. 1634 tillkom landshövdingeämbetet som statens förlängda arm i det vidsträckta riket. Fogdar och tillsynsmän tillsattes att utöva den lokala makten.

Kungens makt har i dag övertagits av en demokratiskt vald riksdag och regering. Landshövdingens roll har förändrats - om än inte formellt. I dag är landshövdingen i praktiken en utvecklingsmotor och länets talesman gentemot den centrala makten.

Per-Ola Eriksson är en lysande förebild. Så är han också i grunden politiker med brett perspektiv och förmåga att lyssna på folket. Men vad kommer efter honom?

Fogdarna makt har däremot inte förändrats. De har fått nya roller som miljöfogdar och deras makt har stärkts genom miljölagstiftning som ger vida tolkningsramar.

De är ämbetsmän i slutna rum och behöver inte lyssna på folket. Däremot har de täta kontakter med miljöorganisationer - många kommer därifrån och många blir aktivister efter pensioneringen.

Dessa moderna fogdar är satta att överpröva beslut av lokala politiska församlingar. De äger rätten att ensamma tolka lagen utifrån egna referensramar.

Det är orimligt att statens fogdar år 2012 utan demokratisk insyn ska kunna stoppa strandnära byggande i Pajala, vindkraftutbyggnad i Piteå och byggande av stadshus i Kiruna. Det är orimligt att de med några penndrag ska kunna göra ekonomiska öknar av huvuddelen av skogen i Jokkmokk och andra inlandskommuner.

Det är nödvändigt att reformera och demokratisera tillsynen av miljölagstiftningen.

Frågorna bör flyttas till lokala politiska församlingar med experter som utredare och föredragande - eller till ett länsparlament. Politiker i Pajala, Jokkmokk, Piteå och Kiruna är fullt kapabla att ta minst lika kloka beslut som någonsin tas på länsstyrelsen i Luleå.

Och framför allt - de kan väga in andra samhällsintressen än dogmatiska miljö- och bevarandeintressen för att uppnå balans mellan bevarande och utveckling.

Den enda fogde vi behöver är kronofogden.