Om nu inte jorden helt plötsligt går under är det 100 procent säkert att det om x antal år inträffar en ny istid, som varar y antal år! Hur stort x är vet ingen, men y sägs vara tusentals år. Någon oväntad solstorm eller vulkanutbrott kan göra att x inte blir så många år. När isen väl smälter bort kommer våra utbyggda älvar att slipas bort och ersättas av en ny älvfåra. De befintliga kraftverken och dammarna kommer att smulas ner till sand och grus igen.
Om det fortfarande finns kvar några kärnkraftverk på jordytan kommer de att smulas sönder till låg- eller högaktivt avfall som sprids ut av inlandsisens rörelse. Trycket från isen gör att befintliga kärnkraftsanläggningar kommer att hamna under havsytan.
Mänskligheten är tillbaka på ruta noll efter x+y år med avseende på våra älvar som efter nybyggnad kan återanvändas, men halveringstiderna av epoken kärnkraft gör att man är tillbaka på samma ruta först efter ett antal inlandsisar.
Medan tid är uppmanas därför våra politiker att följa det tyska exemplet och avveckla kärnkraften. Men samtidigt startar vi som är miljövänliga utbyggnaden av Vindel, Pite-, Råne-, Kalix-, Sangis- och Torneälven. För att göra receptet lättare att svälja politiskt bildas ett bolag som ägs av våra pensionsfonder där även privatpersoner erbjuds att köpa en andel i bolaget.
De fyra största älvarna ger med nuvarande utbyggnadsmetoder energi som motsvarar ungefär 15 TWh eller tre kärnkraftsaggregat. Men i stället för energiproduktion kunde man använda älvarna bara för att alstra den reglerkraft som behövs för en fortsatt utbyggnad av vindkraften och då behövs det kanske inte särskilt stora dammar eftersom kraftverken kan utföras som strömningsaggregat. Rekommenderar att en Vattenfallare får uppdrag att ta fram en lämplig lösning som beaktar såväl energi- som effektbehov!
Vid fortsatt brist på reglerkraft för vindkraften, kan nätägarna, genom enkla ombyggnader och med sådana attraktiva energipriser att de kompenserar obehaget hos hushållen, automatiskt kopplar bort sådana hushållsapparater som kan avvaras under en kortare tid och därmed skapa kanske lika stora mängder reglerkraft. Hushållen skulle naturligtvis knorra, men att avveckla kärnkraft kräver ju lite uppoffringar av oss alla!