Fria ord: Avstå skinkan, svensk

Foto: Håkan Gidlöw

Norrbottens län2009-12-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skandalen med de vanvårdade grisarna fick stor uppmärksamhet under hösten. Men hur mycket påverkar djurlarmen egentligen våra inköp och matvanor? Avstår svenskarna från prinskorven, julskinkan och syltan på årets julbord? Jag undrar om folk alls bryr sig. Grisen är ju "huvud"rätten på djurbordet, förlåt jag menar julbordet, och många rätter har gris i sig. Förutom det kokta grisarslet så är även skyn, som vörtbrödet doppas i, fläskkorven och köttbullar rester av grisar. Men är vi inte avtrubbade så det står härliga till när vi inte ens reagerar på att det ligger ett stort huvud mitt på julbordet som tydligt visar vad det är man stoppar i munnen? Okej, vi är så inlärda att äta kött så jag förstår att inte många tänker, men huvud och fötter på bordet tycker jag är så perverst att ingen kan blunda. En annan tanke som slagit mig är att det kanske inte är så underligt att många människor äter ångestdämpande mediciner. Varför skulle man inte få i sig även djurens ångest när man äter av deras kroppar?