SNART ÄR det fyra år sen den så kallade apoteksreformen genomfördes. Mängder av privata kedjor öppnade egna apotek. Så fort det blev tillåtet, i mars i år, börja de stänga de som inte ansågs vara lönsamma.
Ett löjeväckande överflöd vändes strax till apoteksdöd. För många glesbygdsbor innebär det oro, stress och milslånga resor för att få tag på rätt medicin.
Själv blir jag mest frustrerad över att tvingas gå från apotek till apotek för att i bästa fall lyckas på tredje försöket, när jag ska hämta ut receptbelagda läkemedel.
Inte nog med att apotekens utbud har blivit sämre, det går inte heller att få svar på var någonstans den medicin som läkaren har skrivit ut finns att tillgå. Huvudvärkstabletter och andra receptfria läkemedel har däremot blivit tillgängliga i livsmedelsaffärer och kiosker, dock inte utan besvärande konsekvenser.
Sedan apoteken började säljas ut har larmrapporterna om ungdomar som missbrukar paracetamol strömmat in. Vi äter mer och mer mediciner i Sverige, både receptbelagda och receptfria men det finns inget statligt ansvar för att vi ska må bättre.