Vattenfall, ett företag utan ägarstyrning

Vattenkraft. Vattenfall är ett företag utan ägarstyrning skriver insändarskribenten.

Vattenkraft. Vattenfall är ett företag utan ägarstyrning skriver insändarskribenten.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2017-09-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2009 köpte Vattenfall, med regeringens goda minne, det Holländska energiföretaget Nuon för nästan 100 miljarder kronor. Ytterligare kontroversiella och tvivelaktiga företagsköp medförde att svenska staten utsattes för enorma förluster och risker. Detta var under den tiden då Fredrik Reinfelt var statsminister och Maud Olofsson industriminister och närmast ansvarig för statens (svenska folkets) företag. Prislappen, nästan 100 miljarder kr, har än i dag inte fått någon trovärdig förklaring. På förfrågan hos Ekobrottsmyndigheten angående Nuon-affären får man svaret ”det finns inga handlingar i ärendet" ?! Nej, det ligger nog närmast tillhands att tro på storhetsvansinne i Vattenfalls högsta ledning och en verifierad hög inkompetensnivå hos ansvariga politiker.

Nu försöker Vattenfall komma på plus igen, förra årets resultat var minus 26 miljarder. Och vad gör man? Jo, man outsourcar befintlig verksamhet i Sverige till Indien och skapar arbetslöshet i glesbygden när jobben försvinner. Några tiotals arbetstillfällen i Jokkmok flyttas till Mumbai. Ska det få Vattenfall på fötterna igen? Det är ju närmast patetiskt.

I Svenska Dagbladet Näringsliv den 7 september kan man läsa att under 2009 ville dåvarande vd Lars G Josefsson sälja Vattenfalls svenska elnät. Det hade varit en mycket dålig affär. (Inom parentes kan nämnas att Lars G beviljades 12 milj i avgångsvederlag av styrelseordf. Lars Westerberg. Båda fick sparken.) Rörelseresultatet för Vattenfalls svenska elnätsverksamhet har tredubblats från 1,5 miljarder kronor 2009 till 4,8 miljarder den senaste tolvmånadersperioden – en rörelsemarginal på 46 procent. Trots det annonserar Vattenfall åter igen en höjning från och med den 1 jan 2018. Och det är ju enkelt, elnätsdistribution är i praktiken en monopolverksamhet.

Vad gör då Energimarknadsinspektionen vars uppdrag är att värna konsumentintresset? Jo, enligt SvD-artikeln den 7 september så har de stora drakarna, Vattenfall, Ellevio och Eon lurat upp tillsynsmyndigheten på läktaren under överskådlig tid. Enligt SVT härom dagen, höjde de tre storföretagen i branschen priset på elnät under 2016 med i genomsnitt 10 %. Resten av Sveriges 120 elnätsföretag höjde 4 %.

Och vad gör regeringen Löven med Mikael Damberg som ansvarig minister? Jo samma som Reinfelt och Olofsson – låter Vattenfall i en monopolsituation härja fritt utan hänsyn till kunderna och ägarna svenska folket.

O L, Svanstein