Berättigad oro bland föräldrarna på Hertsön

Forskning säger att barnperspektivet sällan tas med i beslut om skolan. Oron för storskola bland föräldrarna på Hertsön är befogad, skriver Maria Arnqvist.

Hertsöföräldrar är oroliga för en storskola i området sedan Hertsöskolan dömts ut.

Hertsöföräldrar är oroliga för en storskola i området sedan Hertsöskolan dömts ut.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2021-09-14 07:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här säger BUN:s ordförande Emma Engelmark i Kuriren 11 september i artikeln med rubriken Oro bland föräldrar på Hertsön: 

….”Hon menar att lärarnas arbetsmiljö är en viktig faktor för att locka till sig behöriga lärare – och behålla dem.

– Vi ska inte glömma att det är lärarna och pedagogerna som är skolan, tar vi inte hand om personalen så blir det inte bra för barnen heller, säger hon.”

Säger alltså hon, som var med i S-ledningen och godkände beslutsunderlaget till”Framtidens skola” (satsning på storskolor). Där fanns inte ett ord om lärarnas professionella syn på skolstorlekar och arbetsmiljö (för både barn och lärare). Det lades ner mycket arbete på att ta fram dem. Men – lärarna tyckte fel. Så deras synpunkter fick inte vara med i politikernas beslutsunderlag!

Engelmark säger också: ”– Jag önskar att vi kunde komma bort från begreppet storskola, det har en så negativ klang. En viktig fördel med en tillräckligt stor skola är att det kan vara enklare att få behöriga ämneslärare, lärarna slipper åka runt på olika skolor ….”

Råd till Engelmark och S: Leta fram de två sammanställningarna av lärarnas synpunkter, som gjordes. Den stora omfattande med synpunkter från skolledare, lärare och pedagoger i hela kommunen. Och den mindre: Bilaga 3 (Resultat lärarenkät 2015-11-16) Ta deras synpunkter på barnperspektivet och skolstorlekar med mera på allvar. Det som är bra ur barnperspektivet är per automatik bra arbetsmiljö för lärare.

Läs också Lärarnas riksförbunds remissvar och deras förslag på lösning för de få lärare som behöver arbeta på mer än en skola. Det är daterat 20 januari 2016, alltså sista inlämningsdagen för remissvaren, men är diariefört 7 januari vilket var den första inlämningsdagen! (Det finns minst ett remissvar till som gått ett liknande öde tillmötes – Attentions). Det räckte tydligen inte med en oseriöst kort remisstid … Och inte blev det bättre av …. gissa vad? Beslutsunderlaget publicerades 21 januari 2016!

Och ta till er att seriös forskning har kommit fram till: ”När beslut fattas om skolan tas sällan barnperspektivet eller långtgående konsekvenser med i beräkningarna. De som vill se större skolenheter använder argument som att det är svårt att få behöriga lärare till små skolor, den lilla skolan kostar mer och att elever i små skolor inte utvecklar sina sociala förmågor. Från forskningen kan man läsa det motsatta.” Det säger Eva Morberg, en av Sveriges främsta skolforskare.

Så oron bland föräldrarna på Hertsön är med andra ord väldigt berättigad.