Ytterst problematiskt att pendla med Länstrafiken

Insändarskribenten riktar kritik mot Länstrafiken i Norrbotten och får direktsvar av vd:n Mattias Bergdahl.

"Jag har under min tid i Norrbotten noterat att förutsättningarna för att dagspendla med Länstrafiken Norrbotten är ytterst problematisk", skriver insändarskribenten.

"Jag har under min tid i Norrbotten noterat att förutsättningarna för att dagspendla med Länstrafiken Norrbotten är ytterst problematisk", skriver insändarskribenten.

Foto: Tommy Borg

Insändare2024-11-14 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utöver barn som blir sena till skolan (Kuriren 30 augusti 2024) eller åker i diket (11 och 23 oktober 2024) och resenärer med funktionsvariation som över huvud taget inte får åka med (NSD 5 september 2023) så drabbas även yrkesverksamma som försöker pendla till och från arbetet, och detta på andra linjesträckningar än 220, 221 och 229 – bland annat linjerna mellan Luleå-Boden.

Jag har under min tid i Norrbotten noterat att förutsättningarna för att dagspendla med Länstrafiken Norrbotten är ytterst problematisk, i alla fall om man jämför med motsvarande linjetrafik i både Västergötland och Östergötland. Det är djupt oroande när Länstrafiken Norrbotten därför bemöter mig som resenär med att problem jag upplevt är en engångsföreteelse, och andra resenärer som exempelvis Ingela (Kuriren 23 oktober) att linjerna 23, 28, 30 inte skulle ha särskilt stora problem.

Här kommer ett axplock från min egen arbetspendling under det senaste året, för att beskriva både variationen och magnituden av incidenter som sker över tid:

  • Bussar som avgår tio minuter före tidtabell.
  • Bussar som avgår mer än 30 minuter efter tidtabell.
  • Bussar som aldrig dyker upp (särskilt intressant när det är 25 minusgrader och 3 timmar till nästa avgång).
  • Ersättningsbussar som enligt kundtjänst utlovas ska komma, men som sedan aldrig dyker upp.
  • Bussar som inte angör hållplatser som anges i tidtabell.
  • Bälten som är trasiga och inte åtgärdas.
  • Busschaufförer som kör alldeles för fort, som inte håller avstånd och rattsurfar.

Vidare ska resenärer inte behöva uppleva att man varje dag stiger på bussen med livet som insats, vilka många vittnar om.

Självklart vill jag med min specifika kompetens bidra till den gröna omställningen, men en grundläggande förutsättning är att barnen kommer till skolan och att vi vuxna hinner i tid till både arbetsplats och hämtningar på förskola. Det möjliggörs tyvärr inte med Länstrafiken Norrbotten.

Svar direkt från Mattias Bergdahl, vd, Länstrafiken i Norrbotten:

Vi har tagit till oss kritiken som riktats mot vår verksamhet och vi är naturligtvis överens med insändaren, de problem som beskrivs gällande trafiken är inte acceptabla. Vi förstår också att när problemen är frekventa och upprepade, så sviktar förtroendet för Länstrafiken och resenärerna börjar titta efter alternativ till att åka buss.

Den senaste tidens uppmärksamhet har talat sitt tydliga språk och har belyst för oss att vi behöver utvärdera hur vi bäst levererar en god kolletivtrafikförsörjning till hela länet.

För att bättre möta våra resenärers behov och för att återupprätta förtroendet från våra resenärer, har vi påbörjat en förbättringsresa där vi tittar på alla delar som påverkar våra möjligheter att erbjuda norrbottningarna en tillförlitlig och stabil kollektivtrafik.

Vår verksamhet är synnerligen komplex, liksom all offentlig verksamhet, där det handlar om att möta nyttjarnas behov med de medel som finns att tillgå. För de löpande förbättringarna för våra resenärer som behöver göras, kommer det naturligtvis att handla om prioriteringar. Där får vi söka stöd ifrån våra ägare, det vill säga kommunerna och regionen.

Det handlar också om att möta de förväntningar som allmänheten och resenärer, har på kollektivtrafiken. Hur sent ska bussarna gå på kvällen? Hur ofta skall mindre orter i länet trafikeras? Som insändaren poängterar, hur möter vi de olika funktionsbehov som finns? Och inte minst, med tanke på höstens kritik mot oss, står det klart att vi måste hitta en harmoni mellan förväntningar och utbud samt att vi måste tillse att utbudet lever upp den höga standard som vi vill leverera.

I övrig kritik som riktats mot oss har det varit väldigt tydligt att samhällets förväntningar och vad vi faktiskt har möjlighet att erbjuda skiljer sig åt. Det här måste vi ställa till rätta och bli bättre på att kommunicera vad vi kan erbjuda och vad servicen innefattar.

Dock går det inte att undvika frågorna, vi måste göra bättre ifrån oss och vi kommer att fortsätta det arbetet som påbörjats med att leverera en hållbar kollektivtrafik som ger god tillgänglighet, är enkel att använda och har en hög kvalitet.

Mattias Bergdahl