Vindkraften förstör landskapsbild och livsmiljö

Vindkraftparken i Markbygden är ett utmärkt exempel på monstruös förstörelse av landskapsbilden, skriver Jan Nilsson.

"Att göra stora delar av Sverige mer eller mindre obeboeliga på grund av fortsatt vindkraftutbyggnad är oförsvarligt", skriver Jan Nilsson.

"Att göra stora delar av Sverige mer eller mindre obeboeliga på grund av fortsatt vindkraftutbyggnad är oförsvarligt", skriver Jan Nilsson.

Foto: Kurt Engström

Insändare2022-09-07 06:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Energikrisen i Sverige har skapats av katastrofala politiska beslut där konsekvenserna av besluten inte beaktats. För att lösa det framtida elbehovet planeras bland annat en fortsatt storskalig utbyggnad av vindkraften. 

Denna lösning fungerar, som bekant, bara när det blåser och måste om elsystemet skall fungera balanseras med stabil baskraft som vatten- och kärnkraft. Elproduktion, eldistribution och elkonsumtion måste hela tiden vara i balans. Att göra stora delar av Sverige mer eller mindre obeboeliga på grund av fortsatt vindkraftutbyggnad är oförsvarligt. 

Vindkraftparken i Markbygden utanför Piteå ska omfatta 1100 kraftverk och utgör ett utmärkt exempel på monstruös förstörelse av landskapsbilden. Utredningar visar på vindkraftverkens negativa effekter på människors hälsa, fastighetsvärden, näringsliv som turism, djurliv, fåglar och insekter. 

Sverige har blivit en koloni för andra länder till vilka el levereras. Landet är på väg att bli en vindkraftpark för EU. Investeringarna i vindkraft 2017–2024 beräknas uppgå till 117,5 miljarder varav 100 miljarder, cirka 85 procent, är utländska investeringar. Den enskilt störste ägaren är det kinesiska statliga kärnkraftsbolaget CGN. 

Kolonialismen från utländska intressen beror på den synnerligen positiva särbehandling som vindkraften erhållit. Det handlar om elcertifikat, inga krav på avvecklingsfond, förmånliga avskrivningsregler, omfattande utbyggnad av elnät mm. Kostnaderna för de extremt generösa subventioneringarna till de utländska företagen får svenska elkonsumenter på sina elräkningar. Förhoppningsvis besinnar sig nu politiker och andra makthavare och satsar på stabil planerbar el från kärnkraft. Ett första steg är att undersöka möjligheterna att återstarta reaktorerna Ringhals 1 och 2 som Vattenfall beslutade att avveckla 2015. 

Fyra partier – M, KD, L och SD – har krävt att avvecklingen stoppas. I slutet av januari 2020 röstade riksdagen om frågan. Omröstningen vanns av S, MP, C och V med en enda röst 174 mot 173. Forskningen kring små modulära reaktorer (SMR) som kan serietillverkas pågår i flera länder. Reaktorerna är flexibla och kan förse industri och samhälle med stora mängder el. Energibolaget Fortum konstaterar att det tar tre år att bygga nya kärnkraftverk i SMR-klassen. Lönsamma sådana projekt pågår i t ex Kanada. Problemet i Sverige är regelverken, certifieringar och tillståndsprocessen d v s politik. I nästa generation kärnkraft generation fyra kommer det mesta av dagens kärnavfall att återanvändas till användbart bränsle. Halveringstiden för det slutliga avfallet minskar då från ca 100 000 år till ca 1000 år.

Forskarna är inte eniga i klimatfrågan

Nedmonteringen av ett av världens bästa och stabila elsystem och satsningarna på vindkraft har gjorts med argumentet att världen står inför en akut klimatkris. Väderhändelser, miljöproblem och klimatfrågor blandas samman. 

Statstelevisionen SVT1 och SVT2 samt även stora delar av övrig media ägnar sig systematiskt åt att hjärntvätta befolkningen genom att hävda att väderhändelser av de mest skilda slag beror på klimatförändringar, klimatomställning måste ske, forskningen är enig och så vidare. 

Sakkunniga experter med andra åsikter får inte komma till tals. Klimatförändringar med kalla och varma perioder har pågått sedan planeten bildades och kommer att fortgå. Ordet klimat-omställning används i alla möjliga sammanhang. Detta är nonsens. Människan kan självfallet inte ställa om något så komplext och kaosartat som klimatet genom att försöka styra halten av livets gas koldioxid (CO2). 

Den som tror det tror kanske att människan kan förhindra jordbävningar, vulkanutbrott och tidvatten. Världens forskare är eniga om att vi har en klimatkris hävdar statstelevisionen och andra media i sin propaganda. Nej det är de absolut inte. I en publikation kallad ”There is no climate emergency” publicerad av ”World Climate Declaration” daterad 27 juni 2022 hävdar, som exempel, över 1100 forskare och experter att det inte finns någon klimatkris. En av huvudförfattarna den amerikanske fysikprofessorn Richard Lindzen kallar den nuvarande klimatberättelsen absurd. 

Vi borde befria oss från den naiva tron på omogna klimatmodeller. I framtiden måste klimatforskningen lägga betydligt större vikt vid empirisk vetenskap står det i rapporten. Vår egen fjällvärld har studerats av Leif Kullman professor i naturgeografi. Hans forskning är ett utmärkt exempel på hur komplex klimatfrågan är. I det varma klimatet direkt efter inlandsisens avsmältning utbildades skogsbestånd 500-600 m högre än nutidens trädgränser. Vilket innebar att kalfjällsarean då var betydligt mindre än idag. Det är hög tid att sluta behandla klimatet som ett existentiellt hot. Om vi inte gör det kommer klimat- och energipolitiken i västvärlden att leda till ett enormt slöseri med resurser och fattigdom. Lagstiftningen rörande energi och klimat måste ses över. I proposition 2019/20:65 lyder, som exempel, rubriken i kapitel 3 ”Sverige skall bli världens första fossilfria välfärdsland”. Skulle de åtgärder som beskrivs i propositionen genomföras fullt ut så är det väl i stället så att Sverige löper uppenbar risk att bli världens första fossilfria u-land.

Låt oss hoppas att vi de kommande åren får kunniga politiker som fattar kloka beslut för vårt land.