Svar till Lennart Nilsson i Kuriren den 21 december.
Mineralfrågan är inte enkel. Flera framtidsscenarier visar att behoven av omställningsmineraler kommer att öka som behövs för att minska klimatutsläppen. Samtidigt är det en enkel matematik att jordens resurser är begränsade. Vi har en planet men konsumerar i dag som om vi hade fyra. Flera av mineralerna är också ändliga resurser. Det är en tidsfråga då de kommer att behöva fasas ut och det är att föredra att göra en sådan utfasning ordnat och i god tid.
Miljöpartiet vill ha en ny mineralpolitik som genomsyras av minskad konsumtion, ökad återvinning och skärpta krav på nya gruvverksamheter. Vi utesluter inte ny gruvverksamhet i Sverige, men då måste det finnas ett fullgott skydd av miljö, arter, vatten och respekt för urfolket samernas kultur och deras grundlagsskyddade rättigheter.
För Miljöpartiet är det också centralt att gruvbolagen tar sitt ekonomiska ansvar och lämnar tillräckliga ekonomiska säkerheter. På så sätt säkerställs att oseriösa företag gallras bort och att efterbehandlingen bekostas av gruvbolagen.
VI vill se utökade satsningar på innovationer och cirkulära affärsmodeller där det ska löna sig att hyra, återbruka och reparera prylar istället för att sälja nytt. Den cirkulära ekonomin måste öka snabbt. Det finns också ett betydande potential i mineralåtervinning. Metall kan användas om och om igen i all oändlighet utan att tappa i kvalitet. För detta behövs forskning och teknikutveckling, men också lagstiftning och stimulanser som kan skynda på processen, vilket är något som Miljöpartiet driver i riksdagen.
Sverige kan inte frånsäga sig sitt ansvar att arbeta för stärkta villkor för mänskliga rättigheter och miljö av de mineraler som importeras från andra länder. Därför vill vi att större krav läggs på de producerande företagen med skyldighet att genom hela sin värdekedja leva upp till de högt ställda villkor som måste finnas. Sverige kan inte lämpa över ansvaret på länder med dåligt miljöskydd och som kränker mänskliga rättigheter.
Vi kan inte säga nej till all gruvbrytning men det får inte heller bli en ursäkt för att kränka vårt eget urfolk eller tillåta att föroreningar tar sig ut i grundvattnet. För medan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna pratar sig varma om Sveriges nästan tusenåriga historia av gruvdrift anser Miljöpartiet att minerallagen måste lyftas in i framtiden.
För vad finns i svensk gruvhistoria? Undanträngda renskötare, jägare, bärplockare, fiskare, naturälskare med förorenade vatten och gruvbolag som gått i konkurs så att staten tvingats gå in och städa upp med skattebetalarnas pengar. Inget man kan älska.