Är politiker i Norrbottens län omedvetna om utvecklingen, vad gäller bemötandet av människor med funktionshinder och särskilda behov. Låt mig då ge en enkel inblick i vad som våra lagstiftare har tänkt sig: tillgänglighetsdirektivet.
Den 23 september 2018 träder Webbtillgänglighetsdirektivet i kraft i Sverige och alla EU-länder. Lagen omfattar hela offentlig sektor och statliga och kommunala bolag som uppfyller vissa krav. Lagen innebär att webbplatser, extranät, intranät, dokument och appar ska uppfylla kraven på tillgänglighet i EN301549. Dessutom ingår krav på att den som omfattas av lagen ska deklarera sin tillgänglighetsstatus, erbjuda möjlighet till återkoppling från användare, information om alternativa format och även hur eventuella klagomål hanteras.
Att det dessutom är ett brott mot FN:s konvention 20613-14, att inte följa direktivet gör inte frågan mindre allvarlig.
Frågan är om det är kommunen eller enskilda näringsidkare som skall ställas till svars. Vi är många som funderar på att göra en polisanmälan. Men det lär inte ge oss någon möjlighet att delta i Luleås uteliv kommande sommar. Men frågan måste uppmärksammas. När solen värmer igen, då kommer vi!
Nu avser man att minska det ekonomiska stöden till de föreningar/organisationer som aktivt arbetar med denna värdefulla samhällsinsats. Man ska aldrig önska någon något illa; men om samtliga som äger mandat att fatta beslut i dessa ärenden skulle få leva som många av oss, om endast för en dag, med rullsol och begränsade möjligheteratt ta sig fram i samhället och att, över huvud taget, bli sedd och betraktad som en fullvärdig medborgare, med något värde för samhället istället för att bli betraktad som en socioekonomisk belastning. Då nu denna lag är införd i diskrimineringslagarna är det nu möjligt att väcka tal mot de som skapar tillgänglighetshinder och problem för funktionshindrade. Det är, förhoppningsvis, bara en tidsfråga innan vi får se det första åtalet.
Tommy E Eriksson
Handikappad författare och debattör