Det finns mycket att säga men mycket är förbjudet. Massor av människor håller tyst. Våra företag hakar på tidsandan och hädarna straffas hårt. Här en text som passerar gränsen till det förbjudna trots mycket solida referenser.
Om vi med Trumps ordval vågade säga “Sverige först” (det tycker jag vi skulle våga) så är det förstås utmärkt att det blir varmare.
Ett enkelt “money talks”-test säger allt. Skogsmarken (samma bestånd) ökar i värde från Norrbottens kustland till Sydsverige med en faktor tre, minst. Samma för åkermarken, faktor fem, minst. Enkelt, det växer bättre med kortare vinter och ett varmare klimat. Så, vad är problemet för oss? Kanske invasiva arter och sjukdomar? Lupiner och granbarkborrar? Nej, så klart inte! Sånt fixar vi!
Kort, uppvärmningen har varit gynnsam för oss.
Och om vi släpper "Sverige först" och ser ut över världen? Vi ser en kall värld och att en stor del av landarealen troligen delar vår ekonomiska klimatlogik. Ett varmare klimat är gynnsamt! För Europa kanske ned till Alperna, hela Kanada, norra USA, i stort sett hela Ryssland, södra Sydamerika och så vidare.
Och till det har vi fått en koldioxidberikning som plussar på den gröna utvecklingen, till och med i ökennära områden. Så igen, vad är problemet? Var finns katastrofen?
Stigande havsnivåer? Dränks vi inte? Nej, inte som det nu ser ut, knappt 2 millimeter kustnära och 3,3 millimeter årligen ute till havs, ingen större ändring i ökningstakten på hundratals år. Det är klart hanterbart. Men visst är det viktigt att hålla ögonen på.
Åter till temperaturen, globalt har vi ökat med 1,5 grader sen slutet av lilla istiden – mitten av 1800-talet – och befinner oss därför i ett katastrofalt läge sägs det. Hmm. Var nånstans? Och vi har bara några få år på oss sägs det. Mer än en halv grad till skulle fullborda katastrofen. Konstigt, för dubbelt upp, en hel grad till, skulle flytta oss bara 15 mil söderut i Sverige. Luleå till norr om Umeå och Umeå kanske till Ö-vik. En fullbordad katastrof? Så klart inte!
Nog behöver vi en mer nyanserad debatt om klimatet.
Nasa, en del av klimatalarmismen, har sen 1992 mätt de globala havsnivåerna med satellit. Före satelliteran var mätningarna mycket mer provisoriska, stora delar av haven – två tredjedelar av jordens yta – besöktes inte särskilt ofta. Jag har föreslagit dagspress till exempel här i länet att på månadsbasis publicera Nasas uppdateringar. Ingen vill!