I Boden får vi veta att vårt dricks- och grundvatten är kontaminerat av livsfarliga högfluorerade ämnen via lokaltidningen!
Stora områden i anslutning till AF1:s gamla militärområde är kontaminerade med livsfarliga högfluorerade ämnen, PFAS, som läcker ut i vårt grundvatten och i recipienten Nylandsbäcken som rinner ut till Svartbyträsket. Och denna livsviktiga information får vi kommuninvånare ta del av om vi betalar för en prenumeration av lokaltidningen.
Att vi under åratal, druckit eller badat i otjänligt vatten, där oerhört farliga miljögifter lagras i vår kropp och i våra ekosystem, och aldrig kommer att försvinna, det anser tydligen kommunstyret att vi inte behöver upplysas om. Eller vilka åtgärder de nu tänker vidta för att skydda oss människor och vår miljö.
Vem eller vilka i Bodens styre:
• Tar ansvar för oss bodensare?
• Kommer att ge oss rätt information om denna pågående miljökatastrof?
• Kommer att undersöka hur de människor och ekosystem som påverkats av detta, mår och om de fått skador? Och hur dessa iså fall kommer att hanteras?
Vem eller vilka i Bodens styre kommer att ta ansvar för sanering och återställande av den mark och de recipienter som förstörts?
• Hela området där försvarsmakten haft övningsverksamhet.
• Nylandsbäcken som anknyter till Svartbyträsket.
• Svartbyträsket recipient, där människor badar och där fiskar och vattenlevande organismer lever.
• Travbanan, som fått kontaminerade jordmassor som utfyllnad.
I artikeln går även att läsa att förvaltningschef Staffan Eklund, har mer kännedom om hur den förorenade markens jordmassor använts än Miljökontoret, ytterligare en uppseendeväckande information – samverkar inte de olika enheterna i vår kommun?
När undertecknad som ersättare för SD, i Miljö- och byggnämnden, ställde frågor om dessa föroreningar på nämndsmöte 2021-12-07, fick jag till svar att detta var ingenting att bli upprörd eller orolig över, eftersom PFAS även finns i exempelvis bakplåtspapper!
”PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en grupp organiska ämnen som alla består av en kolkedja där väteatomerna är helt eller delvis utbytta mot fluoratomer. Det är en stor och komplex grupp på mer än 4 700 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön”.
Och, vad viktigt är att upplysa om; som det i dag inte finns några kända metoder att sanera eller stabilisera.
Riktvärden för PFAS i områden för mindre känslig markanvändning är 90 nanogram per liter, och i Boden är värdet nu uppmätt till 170 000 nanogram på hur många platser inom området?
Boden, en kontaminerad eko-kommun!