Förra veckan presenterade ett antal finansiärer ett nytt stort projekt. En ”megafabrik för fossilfritt stål” ska byggas mellan Boden och Luleå.
H2 Green Steel, HGS, skall producera cirka 5 200 kton råstål i ljusbågsugnar med 60 procent skrot och 40 procent fossilfri järnsvamp, DRI. Fabriken skall bli ett integrerat, digitaliserat och automatiserat stålverk utan utsläpp av koldioxid med produktionsstart år 2024.
Kom ihåg, kol måste användas i ljusbågsugnar för reduktion av kvarstående järnoxid (FeO) i DRI och för bildning av skumslagg vid smältningen.
När man tänker på SSAB:s, LKAB:s och HGS:s planer för installation av ”grön klimatteknik” var finns de övergripande konsekvensanalyserna?
Hos HGS krävs tre stora 250 tons ljusbågsugnar med effekten 220 MVA och tre skänkugnar för efterbehandling. Eleffekten, omkring 590 MW, kräver ett starkt elnät. Det totala effektbehovet för stålverket är cirka 645 MW. 2 300 kton DRI kräver en elenergiproduktion av runt 6 380 GWh. Utsläppen av koldioxid från ugnarna har beräknats bli cirka 270 kton.
Valsverket ska i huvudsak producera plåt. Förbränning av naturgas används normalt för värmning före valsning, cirka 1 790 GWh, vilket ger omkring 360 kton utsläpp av koldioxid. Eleffekten för drift har uppskattats till cirka 95 MW. Ett alternativt till naturgas för värmning är vätgas. För produktion av vätgasen krävs ett elenergibehov av omkring 2 710 GWh.
För produktion av 5 000 kton stål krävs en enorm utbyggnad av infrastrukturen i södra Norrbotten i form av vägar/järnvägar för transport av skrot, DRI, eleffektförsörjning av stålverk och valsverk, infrastruktur för slagghantering, deponihantering och miljökonsekvenser runt anläggningen.
Inom sju, åtta år kommer det i södra Norrbotten förbrukas cirka 990 MW för drift av stålverk hos SSAB Luleå och HGS motsvarande en elenergiförbrukning av omkring 5 090 GWh per år. Detta kräver ett stabilt elnät med stabil frekvens och ”backupeffekt”, då eventuella vindkraftverk inte levererar elektrisk effekt då det inte blåser.
För produktion av DRI för SSAB i Sverige och Finland samt HGS krävs en elenergiproduktion av cirka 19 700 GWh.
Det totala utsläppet av koldioxid i södra Norrbotten från SSAB Luleå och HGS kommer att bli runt 820 kton. Om vätgas används vid värmning av stålämnen blir de totala utsläppen av koldioxid omkring 470 kton. Det kommer att bli utsläpp av koldioxid även med ”fossilfri DRI”.
Har SSAB, LKAB och HGS genomfört seriösa konsekvensanalyser om infrastruktur, elenergi- och eleffektförsörjningen till sina ”gröna klimatinvesteringar”. Är kostnaderna inräknade i deras kalkyler? Om inte, ska vi skattebetalare betala kostnaderna för investeringar i ny infrastruktur och elenergiförsörjning?