Han har därför gett Transportstyrelsen uppdraget att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter.
Men vad säger det att inneha ett körkort? Tänk om det var så enkelt, att ett körkort eller ett förarbevis skulle lösa alla problem och dessutom medverka till att ett fordon framförs enligt gällande regler.
Tanken kan tyckas god om ett körkort eller förarbevis för vattenskoter skulle bidra till vanligt sjövett och sunt förnuft.
Men varför nu denna tanke, när vardagstrafiken på land ser ut som den gör! Trots att alla bil- och MC-förare har utbildning och giltigt körkort, håller inte alla fastställd hastighet eller avstånd till framförvarande fordon. En del glömmer eller negligerar att göra tecken under färd, stannar inte vid stopptecken eller felparkerar bilen så att räddningsfordon inte kan rycka ut vid drunkning etc.
Det finns en del som totalt negligerar alla trafikregler, trots innehav av körkort, så varför skulle nu ett körkort för vattenskoter, lösa problem till sjöss, när körkort inte löser problem i vägtrafiken?
I dagsläget finns i Sverige en Vattenskoterförordningen som bland annat reglera var det är tillåtet att framföra en vattenskoter. Denna har polisen och kustbevakningen valt att inte tillämpa, då förordningen strider mot EU-lag, som står över svensk lag. Det gör att det går att bryta mot förordningen utan att det får några konsekvenser.
Lämpligt hade varit om infrastrukturminister Tomas Eneroth först såg till så att den befintliga Vattenskoterförordningen kan tillämpas och kanske också revidera denna, innan det krävs förarbevis eller körkort för vattenskoter.
Nej, Tomas Eneroth, satsa denna vattenskoter utbildning i stället på en kompletterande vidareutbildning till alla Sveriges trafikanter, såsom bilförare (kanske vart femte till tionde år) MC- och mopedförare, cyklister och gångtrafikanter i stället för krav på körkort för vattenskoter. Det hade förmodligen gjort större nytta i vårt dagliga liv.
Kan heller inte tänka mig att där skulle finnas resurser för kontroll av bestämmelser eller körkort på sjön, när de inte finns tillräckliga resurser för att övervaka vägtrafiken.
Vid 15 års ålder går det i Sverige att ta AM körkort, för Moped klass I (kallas ibland EU-moped) som också innefattar behörighet för framförande av en så kallad ”mopedbil”. Utbildningen genomförs med en tvåhjulig moped och eleven får ingen körträning med ett fyrhjuligt fordon, inte heller lära hur en ”mopedbil” ska köras eller till exempel placeras i vägens körfält. En sådan utbildning främjar definitivt inte trafiksäkerhet.
I Sverige finns lite över 13 000 registrerade ”mopedbilar” och med dessa inträffar runt 60 olyckor per år, som leder till personskador. Hade kanske varit en fördel att satsa på rätt utbildning för dessa ”mopedbils” trafikanter, före ett införande av vattenskoterkörkort.