Varför medborgardialog inte kan ersätta en ny utredning

En ny utredning är en förutsättning för att kommunen ska kunna bli en attraktiv arbetsgivare för lärare, nu och i framtiden, menar Maria Arnqvist.

En ny utredning är en förutsättning för att kommunen ska kunna bli en attraktiv arbetsgivare för lärare, nu och i framtiden, menar Maria Arnqvist.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2020-06-17 03:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna anser att en medborgardialog kan ersätta en ny utredning om skolstrukturen i Luleå kommun = det kravet på folkomröstning handlar om.

En medborgardialog kan INTE ersätta en ny utredning om skolstrukturen i Luleå kommun. Det vill säga, det kravet på folkomröstning handlar om. En ny utredning är en förutsättning för att kommunen ska kunna bli en attraktiv arbetsgivare för lärare, nu och i framtiden.

• En medborgardialog kan inte åtgärda att lärarnas åsikter saknades i politikernas beslutsunderlag 2016.

• En medborgardialog kan inte åtgärda att barnperspektivet saknades.

• En medborgardialog kan inte åtgärda att hela beslutsunderlaget saknade seriös risk- och konsekvensanalys.  

Genomförs ”Framtidens skola” är risken stor att Luleå kommun i framtiden har stora nya dyra skolor med höga driftskostnader och ökad lärarbrist!

Så här svarade 49 lärare i en enkät, riktad till dem som skulle beröras av första delen av genomförandet av ”Framtidens skola”.  I enkätsvaren fanns många välgrundade motiveringar till denna sågning: 

”Så här bra tycker jag att Luleå kommuns omorganisationsförslag för grundskolan är ur ett lärarperspektiv. Medelvärde efter 49 svar: 2 (minst 1, max 10)."

"Så här bra tycker jag att Luleå kommuns omorganisationsförslag är ur ett barn/ungdomsperspektiv Medelvärde efter 49 svar: 1 (minst 1, max 10)."

Det här fakefaktat är grunden för ”Framtidens skola”: ”Utifrån det faktum att större skolor ger bättre förutsättningar för bemanning och kan erbjuda attraktivare tjänster för personal och ledning, finns anledning att se över skolstrukturen”. Men det saknar alltså fakta/ forskningshänvisning.

ALLA lärare fick komma med synpunkter på en ny skolorganisation, utifrån en mängd frågor och påståenden, innan beslutsunderlaget sammanställdes. En sammanställning av dem plus svaren från de 49 lärarna, borde ha funnits med där. Men INGA läraråsikter fanns med. Ni kanske förstår varför. De ersattes med detta fakefakta som är grunden för "Framtidens skoia". 

”Utifrån det faktum att större skolor ger bättre förutsättningar för bemanning och kan erbjuda attraktivare tjänster för personal och ledning, finns anledning att se över skolstrukturen”. Men det här saknar fakta/ forskningshänvisning !                                                                                                             

Respektlösheten mot lärarna är gigantisk när deras arbetsgivare först ville ha deras professionella synpunkter på den nya skolorganisationen. Och sedan struntade i dem, när det visade sig att många av dem ansåg att ”Framtidens skola” var en dålig lösning. Istället för att tänka om och börja utforma utredningen med läraråsikterna som viktig grund.

Socialdemokraterna kan inte komma undan att beslutsunderlaget var riggat.  Ett nytt beslutsunderlag måste tas fram, om Luleå kommun ska kunna bli en attraktiv arbetsgivare för lärare. I det måste deras professionella synpunkter tas på allvar. 

Barnperspektivet måste vara en utgångspunkt.  Och en seriös risk- och konsekvensanalys ska naturligtvis finnas med.