Våra gamla får lida när äldrevården inte prioriteras

Modern skickas hem från sjukhus men är i för dåligt skick för att vara hemma. Samtidigt finns inte plats på något boende. Vem bär ansvaret? skriver signaturen Hans.

Insändarskribentens multisjuka mamma är i för dåligt skick att klara sig hemma ens med hemtjänst. Men kommunen har ingen plats på något boende för henne.

Insändarskribentens multisjuka mamma är i för dåligt skick att klara sig hemma ens med hemtjänst. Men kommunen har ingen plats på något boende för henne.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2022-08-13 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är nog inte ensam att ha en äldre anhörig som behöver någon form av vård. Själv har jag en mor som är multisjuk och som med visst mellanrum åker in på akuten när hon är för dålig. Ofta slutar det med någon dag på medicinavdelning och sedan blir mamma hemskickad. 

Hon har nu hemtjänst men är i ett sådant skick att hon måste in på ett boende. Hemtjänsten fungerar inte längre för min mor. Vilket innebär att vi barn måste ta ledigt från jobbet för att sköta det basala åt min mor som hjälp med toalettbesök. Vid ett tillfälle larmade min mor att hon behövde hjälp att komma till sängen. Hon larmade tre gånger. Två av gångerna la hemtjänsten på. Efter 45 minuter kom de. 

Vi har vidare haft besök av kommunens utredare för plats på korttidsboende. Två personer kom till mötet och lyssnade på oss. Vi var verkligen frustrerade eftersom vi upplever att hon inte får den hjälp hon behöver varken från regionen eller kommunen. 

Vi fick på möte veta att alla korttidsboenden var fulla vilket innebär att vi knappast kan räkna med en plats även om behovet finns. Alternativt att de skickar hem någon som också har behov av korttidsboende. 

Ska de gamla lida för att kommunen inte har prioriterat vården av de gamla? Jag frågade när vi kan vänta ett besked på att hon kan komma in på ett korttidsboende. De kunde inte ens lämna ett besked när beslut kunde tas. Tills vidare måste någon av oss barn vara där i princip hela tiden. 

Vidare så måste jag ge både ris och ros till sjukvården. Ros till att de faktiskt upptäckte att hon hade proppar i lungorna och ett aneurysm i hjärnan. Vilket kan adderas till de övriga sjukdomarna min mor har. Jag kan bara notera att om de inte hade upptäckt detta så hade det varit ganska dåligt.

Ris måste jag ge för att de skickar hem henne utan att ta hänsyn till om hon har det stöd i hemmet som hon behöver. Min undran är vem har ansvaret för de äldre som hamnat i denna situation?