Det är en intressant frågeställning att diskutera, speciellt nu när allt fler spänningar, rörelser av protester, kritik och så vidare riktar sig till ledare, regeringar och samhällsmodeller över hela världen.
Allt fler börjar se och inse konsekvenserna av dagens samhällsmodell. Inte minst visar det senaste decenniets allt mer intensiva protester i klimatfrågan detta.
Många menar att den nuvarande samhällsmodellen inte är långsiktigt hållbar. Framförallt en yngre generation klimataktivister med svenskan Greta Thunberg som inspiratör reagerar allt mer kraftfullt, något som politikerna inte kan bortse från om rörelsen ihärdigt visar sitt missnöje.
Allt fler förstår och inser även hur konfliktfylld och riskfylld nuvarande samhällsmodell är. Även om människan organiserar sig i kollektiv med en så kallad representativ utvald elit som via lagar et cetera har maktbefogenheter att fatta beslut över människor och natur med alla dess arter, så undrar man varför människor underkastar sig till en modell där krig, kriser, orättvisor, olikheter och obalanser skapar problem och riskerar att leda fullkomligt fel för planeten med alla dess arter.
Att de ledande makthavarna medverkar och tillåter sådant är ju förvånansvärt.
Hur tänker de inför nästa generation medborgare och samhälle ?
I den nuvarande samhällsmodellen nyttjar en minoritet modellen till sin funktion och fördel på bekostnad av de övrigas lidande (även miljön, natur, djur och växter får lida).
Många som med öppna ögon ser hur modellen påverkar världen i allt mer destruktiv riktning börjar tappa förtroendet samt ifrågasätta dess hållbarhet. Skulder, produktion och konsumtion i överflöd (fattigdom för övriga), krig och försvarsverksamhet, sociala problem är ju exempel på det.
Att majoriteten av världens människor bygger sådana modeller med uppenbara konflikthot är ju förvånansvärt.
En som genomskådat detta för länge sedan var Jacque Fresco (född 1916 död 2017, 101 år gammal), amerikan, samhällsingenjör, futurolog, skapare av TVP (The Venus Project), en resursbaserad framtida samhällsmodell.
Under 1940-talet arbetade Fresco bland annat med stadsplanering och uppdrag att designa boende. Han har sett och påtalat det abnorma med dagens samhällsmodell, där geopolitiken med de fyra hörnstenarna militär, ekonomi, politik och teknologi utgör grunden för samhällsmodellen och i huvudsak skapar huvuddelen av de samhällsproblem vi lever med.
Teknologin är den enda hörnstenen i nuvarande geopolitiska modell som enligt Fresco är hållbar. Den bidrar till att utveckla världen till det bättre och ger människorna bättre förutsättningar till ett bra liv. Övriga delar i nuvarande geopolitiska modell – militär, ekonomi och politik – är problematiska delar vilka enligt Fresco bör exkluderas i en framtida samhällsmodell.
Det är möjligt enligt Fresco att ersätta nuvarande samhällsmodell med en universal modell TVP (The Venus Project) där världen är i ständig utveckling med hjälp av människor, teknologi et cetera.
Alla människor i världen har lika möjligheter och rättigheter till samtliga resurser på jorden och får samtliga mänskliga behov tillfredsställda av ett nav i TVP som innehåller kunskap, utveckling, resurser, produktion och tjänster.
Jacque Fresco menar att den monetära samhällsmodellen skapar problem och bör därför avvecklas och ersättas med en resursbaserad samhällsmodell som är hållbar.
Jerry Nilsson, samhällsdebattör