Extra pengar tilldelas Valmyndigheten. Myndigheten ska säkerställa att utländska aktörer inte bedriver valpåverkan.
Genom digitala tjänster har möjligheterna ökat att kunna påverka ett val. Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist uttalade sig på SVT1:s nyhetssändning måndag den 17 januari, om behovet av att stärka bevakningen så att höstens val ska genomföras utan valpåverkan.
Att söka aktörer utomlands för att hitta de som försöker bedriva valpåverkan, det kan vara ”att gå över bäcken för att hämta vatten”, jag menar att dessa aktörer kan finnas närmare till.
Det var nämligen så, att på valdagen 2018 pågick mot all tidigare praxis, full aktivitet på SVT1 med politiska intervjuer, så cirka klockan 11.00 på förmiddagen intervjuade Lotta Bouvin-Sundberg Miljöpartiets Fridolin med en utskriven ”frågelapp”. Dessa frågor till Fridolin var som ett enda stort rop på hjälp för att rädda kvar MP i riksdagen.
MP hade strax inför valet endast 3,7 procent. Denna intervju gav MP 1 procent extra, så med ett valresultat på 4,7 procent blev de kvar i riksdagen och blev dessutom en del i regeringen med flera ministerposter och lyckades där få till Europas högsta dieselpris.
Att Lottas vädjande om ett stöd till MP gav en procent extra, det bevisade ett opinionsföretag (möjligen Novus) ett par dagar efter valet. De kunde även se att det var vänsterpartister som hade stödröstat på MP valdagens eftermiddag, alltså efter Lottas intervju av Fridolin. Vänsterpartiet backade följaktligen tillbaka med en procent. Vad jag vill säga det är, låt valdagen vara fri från valpåverkan av SVT och mediadirektör Jan Helin, så har det varit tidigare!
Till er på Valmyndigheten säger jag: Jaga även valpåverkarna inom landet!