Valfloskler är en sak – välkommen till verkligheten

Inför valet hösten 2022 lovade slottskabinettet från Tidö att spaden omedelbart skulle sättas i jorden för ny storskalig kärnkraft för att lösa Moder Sveas akuta elbehov och därmed bana väg för marschen mot fossilfrihet. Ebba Busch twittrade att vi måste få stopp på ”oändliga stålskogar av vindkraftverk”.

Det är lättare att lova saker inför valet, än att genomföra dem i regering, skriver insändarskribenten.

Det är lättare att lova saker inför valet, än att genomföra dem i regering, skriver insändarskribenten.

Foto: Nicklas Kihlberg

Insändare2023-08-03 08:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Budskapet var kristallklart ”kärnkraft istället för vindkraft”. I januari i år åkte vår nye statsminister till synes fylld av iver och handlingskraft, till President Macron. Frankrike anses vara ledande inom ny kärnteknik i form av energijätten EDF.

"Sverige måste köpa minst två reaktorer", sa Kristersson i Aftonbladet.

Så kom dock verkligheten än en gång ifatt den nya regeringen som vill gena i kurvorna.

Vattenfalls VD Anna Borg blev uppbragt och sa att bolaget styrs via ägardirektiv av en styrelse. Politiker kan inte befalla fram en beställning av två reaktorer.

Kollisionen var ett faktum. Borg verkar kompetent men hennes lön på 22 miljoner sticker i ögonen. Ägarkravet är minst 8% avkastning på sysselsatt kapital. Det går inte räkna hem en storskalig satsning på kärnkraft. Styrelsen följer riksdagens direktiv från 2010. 

Regeringen svarar med att sparka tre vindkraftsvänner och sätta in tre förmodade kärnkraftsförespråkare. SD tar åt sig äran av rockaden, de avskedade kallas vindkraftsaktivister. 

Föga förvånande ändrar inte ommöbleringen de ekonomiska förutsättningarna. Man kan inte heller avskeda en hel styrelse för att de följer ägardirektiven, det vill dock SD. Vattenfall vill satsa på en utredning av SMR-reaktorer som väntas bli klar hösten 2023. I slutet av nästa decennium kan SMR vara på plats om tycke uppstår.

För att närmare förstå Vattenfalls tvekan så är franska EDF inblandat i byggande av två reaktorer vid Hinkley Point C i Storbritannien. Förseningen är 10 år och kostnaden beräknas bli 400 miljarder kronor. Reaktorbygget vid Flamanville 3 i Frankrike och Olkoliuoto 3 har liknande miljardstinna födslovåndor. 

Sveriges statsbudget, inkomster av skatter, är på dryga 1000 miljarder. En kärnkraftsatsning stäcker sig 100 år fram i tiden om man räknar in avfallshanteringen. Ingen investerare är intresserad om inte staten går in som borgenär. Mycket pekar på att storskalig kärnkraft i det tidsperspektivet är stenålder. Nuon-skandalen kan bli en lätt sommarbris i jämförelse. 

Riksgälden aviserade nyligen att kostnaden för avfallet ökar från Ringhals till 1,5 miljarder om året. Darra månde skattebetalare och elkonsumenter. Vattenfalls styrelse vill utveckla en energimix av vind, sol och vatten. Vattenfall är med i många framgångsrika projekt i Europa när det gäller vind och vätgaslagring. Faller utredningen av SMR väl ut ingår den i konceptet. SD är numer enda parti som helt världsfrånvänt vill återstarta Ringhals 1 och 2.

Vad gör då nuvarande regering för att stötta bolagets intentioner? Joo, det blev inga incitament till kommuner för vindkraftsbyggen, vilket finns i andra jämförbara länder. I stort sett i hela övriga Europa går stamnätet ut till havs men inte Svedala. Så till mikroplaster, all vindkraft i Sverige släpper ut 645 kg per år. Trafiken 8000 ton, konstgräsplaner 2000 ton, målning av byggnader 200 ton. Helt plötslig i konfrontation med fakta får argumentet ett löjets skimmer.

Till regeringen: Valfloskler är en sak! Välkommen till verkligheten.