Vad gör Luleå för att rädda klimatet?

Vi kommer inte kunna rädda världen genom att förbjuda sugrör, bygga nya cykelvägar eller hoppas på tekniska lösningar. Vi kommer inte heller kunna stoppa ett skenande klimat genom att sätta upp fina miljömål om vi inte samtidigt agerar efter det, skriver Fridays For Future Luleå.

Fridays For Future Luleå undrar hur blivande kommunalrådet Carina Sammeli ska arbeta för att uppnå Luleås klimatmål. Borgmästaravtalet, som kommunen skrivit på, innebär att Luleå ska vara fossilfritt 2050.

Fridays For Future Luleå undrar hur blivande kommunalrådet Carina Sammeli ska arbeta för att uppnå Luleås klimatmål. Borgmästaravtalet, som kommunen skrivit på, innebär att Luleå ska vara fossilfritt 2050.

Foto: Linda Wikström

Insändare2021-01-14 12:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till vårt blivande kommunalråd Carina Sammeli.

Luleå har numera samma odlingsklimat som Örnsköldsvik hade för 40 år sedan. Arter som tidigare inte kunnat leva här uppe trivs och frodas. Vi märker tydligt hur klimatet förändras i form av heta somrar, skogsbränder, snabba temperaturväxlingar och milda vintrar med regn istället för snö. Förändringarna sker dessutom oroväckande snabbt.

Fridays For Future Luleå lämnade ett medborgarförslag om en koldioxidbudget som innebär att man gör en konkret åtgärdsplan för hur man ska minska utsläppen varje år. Detta förslag avslogs med motiveringen att kommunen redan arbetar med Borgmästaravtalet och färdplaner.

Vi tror att ett arbete med en koldioxidbudget som resulterar i synliga och kännbara förändringar skulle ge Luleå kommuns invånare mindre oro och skapa en känsla av gemenskap och hopp om att framtiden inte blir fullt så mörkt. För vi måste ställa om. Vi måste börja leva ett enklare liv med avsevärt mindre konsumtion och flygresor.  

På Luleå kommuns hemsida står att läsa om Borgmästaravtalet som innebär att Luleå ska vara fossilfritt år 2050. Vi hittar ingen information om hur detta ska gå till, bara att målet som är satt inte kommer uppnås. Däremot finns information om hur vi ska anpassa oss till kommande värmeböljor, ökade vattenflöden och översvämningar. Betyder det att ni har gett upp?  

Vi hoppas inte det. Vi ser att det finns mycket man kan göra för att skapa en positiv förändring och vi hoppas att Carina blir det kommunalråd som låter Luleå kommun bli ledande inom grön omställning. Att det blir hon som ser till att det börjar serveras mer vegetariskt inom vård och skola, att dom livsviktiga skogarna får stå kvar, att hon skapar bra förutsättningar för samåkning och delningsekonomi, att hon vågar ställa krav på näringslivet samt är med och förändrar våra attityder så att fler inser att vi inte kan fortsätta leva som om vi hade fyra jordklot.  

Carina, vi måste börja behandla det här som ett nödläge och agera nu. Det är vi och våra beteenden som är klimatförändringen. Vad tänker du konkret ska göras år 2021 för att Luleå ska fullfölja sina mål och på riktigt börja minska sina utsläpp?