"Ungdomar kan behöva åka fast"

Om ungdomarna är uttråkade och drar runt på stan är det ett föräldraansvar att prata med sitt barn och ta reda på vad det gör, skriver signaturen Tonårsförälder i Luleå.

Föräldraansvaret finns alltid, skriver insändarskribenten.

Föräldraansvaret finns alltid, skriver insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2024-02-12 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En fritidsgård i centrum är inte lösningen på ungdomarnas stök. De som skulle söka sig dit är inte det klientel vi i första hand pratar om. Ungdomarna, som står för uppmärksammade oroligheter, fortsätter med det på platser där de kan agera ostört. 

Jo, det behövs fler övervakningskameror, väktare och poliser. Våldtäkt, misshandel, utpressning, hot, stölder et cetera sker utstuderat på platser utan övervakning. Inom området rutinerade ungdomar flyttar sig bort från platsen där de kan fångas på kamera eller bli sedda av väktare, innan de utsätter sitt offer. Ungdomarna vet också hur lätt det är att ljuga för att slippa stå till svars. Enda säkra bevis är ofta att händelsen fångats på bild. 

Det är ett faktum att alltför många polisanmälningar läggs ner utan större förundersökning och utan åtal på grund av detta brist på bevis, detta trots att offret talar sanning och polisanmält i hopp om hjälp. I förlängningen finns tyvärr risken att ungdomar slutar, eller åtminstone drar sig för att, anmäla eftersom det ofta inte leder till något och i värsta fall istället gör situationen värre. Gänget går fortsatt fria och agerar sedan i hämnd över polisanmälan. Ett budskap om att det lönar sig att anmäla behövs, ungdomar som anmäler måste uppleva sig bli bemötta med respekt och tagna på allvar, liksom att poliser och väktare verkligen lyckas förmedla till ungdomarna; "jag finns här för din skull".

Ungdomar som agerar i strid mot lagen kan faktiskt också behöva "åka fast", inte endast för ev påföljd utan lika mycket för att uppmärksammas av vuxenvärlden. Det är omöjligt att själv ta sig ur ett ”dåligt ungdomsgäng”, det går inte att ensam säga nej eller att backa från den spiral av lögner som skapats för att skydda sig själv och gänget. 

Hanzéns butiksägare har också rätt avseende föräldraansvar. Det gäller inte flertalet föräldrar som förhoppningsvis är "alldeles tillräckligt bra", utan föräldrar som inte har en aning om vad deras barn gör, exempelvis 13-14-åringar som drar runt i gäng med 17-18-åringar. Den förälder som tar åt sig kanske bör fundera på varför och om det finns något som hen själv har dåligt samvete för. Det är också ett faktum att, om ungdomarna är uttråkade och drar runt på stan, då är det ett föräldraansvar att prata med sitt barn och ta reda på vad det gör. 

En samlingsplats i centrum är inte fel, men det är inte lösningen på de oroligheter som uppmärksammats. Den problematiken är betydligt mer komplex och föräldraansvaret finns alltid kvar i slutändan!