Tio mil i bil varje dag är inte rimligt för små barn

Löften om barnomsorg i Nattavaara tycks ha fallit i glömska, för nu ska den pedagogiska omsorgen i byn läggas ner. Hur kan ett sådant beslut vara för barnens bästa, skriver signaturen Förälder på landsbygd.

Fem mil eller mer enkel väg till förskolan kan omöjligt vara bra för barnen, skriver signaturen Förälder på landsbygd som en reaktion på beslutet att lägga ner den pedagogiska omsorgen i Nattavaara.

Fem mil eller mer enkel väg till förskolan kan omöjligt vara bra för barnen, skriver signaturen Förälder på landsbygd som en reaktion på beslutet att lägga ner den pedagogiska omsorgen i Nattavaara.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2022-12-17 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2009 skrev jag en insändare i vilken jag önskade en julklapp utav politiker och beslutsfattare inom barn- och utbildningsförvaltningen i Gällivare kommun. I klappen önskade jag mig sunt förnuft för dessas vidkommande i julklapp. 

Då hade dessa tagit beslut om att stänga landsbygdsskolan i Nattavaara. Skolbarnen skulle förflyttas till en skola 4,5 mil bort enkel väg. Barnomsorgen/förskolan hade helt glömts bort i denna nedläggning – så vart skulle alla barn i åldrarna ett till fem år ta vägen? Skulle även våra allra minsta barn tvingas ut på vägarna och få än längre dagar? 

Här fick vi initialt ett besked om att barnen skulle erbjudas barnomsorg i tätorten, även denna minst fem mil bort enkel väg. Här ställde sig föräldrar och bygden mot detta. Att ställa våra allra minsta inför detta faktum var inte försvarbart på något sätt! 

Att barnomsorg finns på landsbygden är viktigt för att bygden ska leva. Dialog mellan berörda ledde fram till att Gällivare kommun ersatte förskolan med en pedagogisk omsorg i Nattavaara för barnen. Från de styrande och från politikerna gavs ett löfte om att våra allra yngsta skall erhålla barnomsorg på plats, det vill säga i Nattavaara, vilket ledde till att både barnomsorg ett till fem år samt fritidshem för barn upp till tolv år inrättades. Ett bra beslut som tryggade tillvaron för många. 

Detta löfte verkar ha fallit i glömska ty 28 november fattades ett beslut om att lägga ner den pedagogiska omsorgen i Nattavaara. Beslutet var tydligen enhälligt i nämnden vilket betyder att ni politiker som faktiskt lovade oss något helt annat helt enkelt inte lever upp till ert löfte! Skäms på er! 

Beslutet togs dessutom utan att en konsekvensbeskrivning hade företagits – ingenstans belyses konsekvenserna för barnen! Var det ingen som ens tänkte tanken – hur står ett sådant beslut i relation till barnens bästa? Barnkonventionen är sedan 2020 lag vilket betyder att även Gällivare kommun måste utgå från denna. 

Artikel 3 anger att i alla åtgärder eller beslut som rör barn ska barnets bästa beaktas! Här hade det varit på sin plats att faktiskt väga in barnets bästa! Idag är avståndet cirka fem kilometer till barnomsorgen men med beslutet ökas detta oerhört, minst det tiodubbla då det handlar om minst fem mil eller mer (beroende på var i kommunen den nya platsen erbjuds). Vilket självklart kommer att ge ett stort avtryck på barnets vardag. Med detta nya avstånd blir ju barnets dag väldigt lång ur ett tidsperspektiv. Tidiga morgnar och sena kvällar blir det som gäller. Hur kan det komma sig att man väljer att inte beakta detta utifrån barnets bästa? 

Som skäl anges stora svårigheter att rekrytera personal. Fakta på bordet – hur har detta då sett ut i verkligheten? Har verksamheten verkligen varit så ”nödställd”? Ur ett föräldraperspektiv finner jag detta otroligt provocerande för det handlar om enstaka dagar som verksamheten har varit stängd. Det är väl ändå inte så att i Gällivare kommun är det bara i Nattavaara som personal kan vara borta? Så ser väl verkligheten ut på ALLA förskolor och pedagogisk omsorg inom kommunen (tätort såsom landsbygd) – ärligt gör det inte det? 

Skämsrundan är inte slut med detta – beslutet togs den 28 november. Verkställighet den 10 januari 2023 – sex veckor ges oss föräldrar att ställa om oss och våra barn inför något nytt! Var är rimligheten i detta? Som förälder hinner man inte ens ansöka om föräldrapenning från det egna arbetet för att göra en inskolning. Detta kräver att ansökan skall lämnas in fyra månader innan till arbetsgivaren – vi ges sex veckors varsel! Att man kan ta semester eller annan ledighet för detta är inte alls en självklarhet! Två veckor (bruklig tid) för att skola in barnet – ja var trollar man fram den tiden? Hur många kan släppa det egna arbetet med så kort varsel? 

Absolut, en inbjudan till ett möte har getts. Men flertalet föräldrar kunde faktiskt inte komma på det av kommunen utsatta datumet. Inget nytt kommer att arrangeras utan vi föräldrar är välkomna att skicka in våra frågor ... Ja, det känns ju onekligen som en bra dialog! Tack för denna julklapp Gällivare kommun! 

Det är lätt att säga att man arbetar för en levande landsbygd men att verkligen göra detta i verkligheten – ja det är något helt annat! Vad händer med en bygd om barnomsorgen stängs? Det vet nog alla svaret på – byn dör ut! Tack för denna julklapp, Gällivare kommun! 

Min önskan detta år blir en repris med en önskan om det sunda förnuftet – politiker och styrande i Gällivare kommun! Gör om och gör rätt – se till barnens bästa genom att bibehålla barnomsorgen i Nattavaara! Inled en dialog med oss föräldrar för att sätta barnens bästa i det främsta rummet!