Tänk smart – då ryms alla på malmbanan

Med lite lateralt tänkande kan både malmtåg och persontåg rymmas på malmbanan.

Det går att rymma både malmtåg och persontåg om man tänker lite utanför lådan, skriver Thorbjörn Nilsson.

Det går att rymma både malmtåg och persontåg om man tänker lite utanför lådan, skriver Thorbjörn Nilsson.

Foto: Håkan Zerpe

Insändare2023-07-04 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LKAB:s vd Jan Moström skriver i en debattartikel i Dagens Industri som refereras i Kuriren 2023-06-17. LKAB kan inte leverera pellets till H2GS i Boden därför att inte malmbanan har tillräcklig kapacitet. Trafikverket bör därför utreda vilken kapacitet som kan frigöras om persontågen kan stoppas helt eller delvis på malmbanan under perioden 2023-2033.
Om H2GS skulle köpa fines, finmalen järnmalm, från Kaunis Iron i Pajala är det ju lika besvärligt att få det med järnväg från omlastningsstationen i Svappavaara. 


Jag har en lite udda idé på tänkbar lösning. 

Ett malmtåg startar från Luleå. Något senare startar ett persontåg från Luleå. Persontåget går fortare men stannar i Boden, då kan malmtågets försprång öka igen. Senare hinner persontåget ifatt malmtåget, men då har malmtåget stannat på en mötesplats och persontåget stannar bakom. Efter att det mötande malmtåget passerat, backar persontåget ut på huvudspåret och kan köra om malmtåget. Detta förutsätter att mötesplatsen förlängs så att båda tågen ryms. Om man dessutom förser den förlängda mötesplatsen med en extra växel åt båda hållen, behöver inte persontåget backa för att kunna köra om. 

Om mötesplatserna är långa, 10 km eller mer och malmtågen är försedda med GPS-positionering och kontakt mellan förarna, kan ett tåg öka farten och det andra minska farten. Då kan tågen mötas utan att något tungt malmtåg måste stanna och starta om. 

Ett beräkningsprogram kan meddela förarna vilken hastighet de bör hålla. Systemet tar bland annat hänsyn till uppförsbackar och nedförsbackar, kanske även till elförbrukningen i uppförsbackar respektive nedförsbackar.


Långa mötesplatser är en början till dubbelspår. Mellan Boden och Luleå behövs dubbelspår säkert omgående. Förslaget att privata investerare kan delta i finansieringen av de mer lönsamma fyra milen mellan Boden och Luleå och staten finansierar de resterande 50 milen, tycker jag är en dålig idé.
Kanske kan några idéer leda till någonting eller så kan, enligt systemet lateralt tänkande, några tankar leda till lösningar genom att göra tvärtom.