Jag har precis läst att familjen Majorov väljer att flytta till Norrköping för att det saknas förutsättningar för att bedriva konståkningsträning sedan D-hallen stängdes av säkerhetsskäl.
Konståkningen tappar också en mycket ansedd tränare och en magisk koreograf.
Familjen Majorov har lagt ner sin själ och sitt hjärta med att bygga upp konståkningen i Luleå så det är med bestörtning jag läser ”De har sökt nytt jobb och kanske fått bättre villkor och då hör det till livet att man kanske väljer det”.
Nu till frågan jag inte förstår – vad är skillnaden mellan Hertsö badhus och D-hallen? På vilket sätt är badhuset viktigare?
Kommunen har beslutat att bygga upp badhuset på Hertsön till en kostnad av åtminstone 140 miljoner. Motiveringen är att den har funnits tidigare och att den är viktig för de unga.
I november 2020 stängdes D-hallen av säkerhetsskäl. Den var huvudpunkten för konståkning och curling. Isens tjocklek var anpassad efter konståkningen som kräver mjukare is. Vid utredningen kom man fram till fyra alternativ där det dyraste var att riva hallen och bygga en ny till en kostnad av 40 miljoner.
Ska vi inte ge alla barn och ungdomar möjlighet att få känna glädjen i att utöva fysisk aktivitet oberoende av vilken aktivitet det är? Ska vi inte ge alla tjejer och killar samma chans att göra något roligt och inspirerande på isen, några gillar hockey, andra gillar konståkning.
Argumentet från er, Luleå kommun, kommer kanske bli att det finns andra ishallar och att det kommer finnas istider för konståkningen. Det har ni rätt i men tiderna kommer vara få och det kommer inte finnas möjligheter att ta tillvara diamanterna.
Hockeyn har utvecklingslag där talanger ska utvecklas för att kunna ta steget upp till eliten.
Hur tänker ni när det gäller konståkningen? Hur ska konståkningsklubbarna kunna motivera ungdomar att satsa på det några faktiskt brinner för när förutsättningar att kunna nå sin högsta potential saknas.
Jag ser att många blickar riktas mot Luleå kommun då media över hela Sverige uppmärksammar Majorovs flytt till Norrköping. Kanske kommer det att få eventuella hemvändare att tänka till.
Jag kan bara tala för mig själv och just nu är jag inte längre stolt över att bo i Luleå.
Talangerna går Luleå ur händerna
Familjen Majorov lämnar Luleå. Signaturen Besviken konståkningstant vill veta hur kommunen resonerar kring D-hallen i synnerhet och ungdomars idrottsutövning i allmänhet.
Pappa Alexander, mamma Irina och Nikolaj Majorov lämnar Luleå för Norrköping. De tycker inte att förutsättningarna för Nikolajs OS-satsning finns i Luleå.
Foto: Konrad Olsson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.