Erfarenhet har visat att en smittsam sjukdom som kommer in i en population till en början ökar kraftigt för att nå en topp och därefter avtar. Nedgången av smittan antas bero på att smittade individer blir immuna och då indirekt skyddar, den allt mindre populationen av icke smittade, mot sjukdomen. Ju större den immuna delen är desto mindre blir risken att icke-immuna individer smittas. Man benämner detta som flockimmunitet.
Observera att smittan inte upphör helt när man nått flockimmunitet utan att insatser krävs, till exempel vaccination för att smittan helt skall upphöra.
I princip är det bara två länder, som till en början valt att försöka stoppa coronaviruset med flockimmunitet nämligen Storbritannien och Sverige. Men efter att omfattande prognoser, om hur olika insatser mot coronaviruset skulle påverka bland annat antalet döda, valde den brittiska regeringen den 17 mars att lämna den valda modellen flockimmunitet. Man införde nu lagar för att stänga av olika delar av samhället, genomföra omfattande testning, smittspårning och isolering av smittade. Att bekämpa smittan med folkimmunitet innebär att man låter smittan spridas under, vad svenska regeringen hoppades, kontrollerade former.
När andra länder världen över bestämde om gruppstorlek på högst personer rekommenderade statsminister Löfven för Sveriges del en gruppstorlek på högst 500 personer och när man senare i övriga världen minskat tillåten gruppstorlek till högst två personer har statsminister Löfven rekommenderat gruppstorlek på högst 50 personer. Att stänga ner samhällen och satsa på intensiv testning, smittspårning och isolering, som man gjort i flertalet länder är mycket kostsamt för statsapparaten men medför färre döda och smittade. Den svenska modellen är mindre kostsam för samhällsekonomin men ger helt klart långt fler döda.
Sverige, Norge och Finland har nära nog samma befolkningstäthet och mycket likartad samhällsstruktur. En jämförelse visar att Sverige idag har mer än 6 400 covid-döda medan Finland och Norge har färre än 400. Sveriges strategi för att stoppa den livsfarliga smittan är helt förkastlig. Statsminister Löfven är ytterst ansvarig för en överdödlighet i Sverige på mer än 5 000 personer. Det är på hans ansvar, som Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen fått driva en strategi, som avviker helt från hur man gör i övriga länder världen över och som leder fel. Enligt en ny rapport från den internationella organisationen OECD är Sverige sämst av alla analyserade länder på att minska smittspridningen.
Nu har man även i Sverige, men alldeles för sent, börjat fokusera på testning, smittspårning och isolering. Att hålla avstånd är mycket viktigt men är omöjligt i att klara i många sammanhang såsom i kollektivtrafik och andra tillfällen när det av nöd bildas köer. Vid sådana tillfällen är ansiktsmask ett bra hjälpmedel mot smitta visar flera undersökningar. Det är nu hög tid att statsminister Löfven tar råd av andra experter än de i Folkhälsomyndigheten, vilka idag förlorat allmänhetens förtroende.