Först och främst vill vi tacka SCA:s kommunikationsdirektör för att han uppmärksammat och välkomnat Greenpeaces skogs-turné i juli. Men vi bestrider Anders Edholms påstående att Sveriges skogsbruk är hållbart.
När vi säger att Sverige är ett av de sämsta länderna i EU på att skydda skog och att den biologiska mångfalden är hotad, så är det inte något vi “anser”. Det är fakta från institutioner med oberoende och bred forskning. När FN rankar världens länder efter andel skyddad natur hamnar Sverige på plats 99, långt under ökända skogsskövlande länder som Brasilien på plats 33.
Naturvårdsverket konstaterar att Sveriges miljömål Levande skogar inte uppnås, utan till och med har en negativ utveckling. Att skogsbruket leder till minskad biologisk mångfald i Norrbotten slås fast i Region Norrbottens egen rapport Regional årlig uppföljning av miljömålen - Norrbotten 2020.
Under våra skogssamtal kritiserade vi inte att skogsbruk bedrivs, utan hur det bedrivs. Inte heller kritiserar vi små skogsägare, utan storföretagen som sätter standarden. Vi föreslår en ny standard, ett naturnära skogsbruk. Ett naturnära skogsbruk skulle inte bara ge fler arbetstillfällen än dagens kalhyggesbruk, det skulle också bevara fler värden än de ekonomiska. Skogen är så mycket mer för människor än en kassako, något som bara blivit ännu tydligare efter skogs-samtalen i Norrbotten.
Edholm försöker ge bilden att det är “Greenpeace i Stockholm” som vill “lära norrlänningar”. Tvärtom har vi hela tiden varit i dialog med lokalbor och norrländska aktivister som i flera år har förespråkat hållbart skogsbruk.
Den pågående klimatkrisen och artutrotningen innebär att de stora skogsbolagen måste ställa om till ett skogsbruk som håller sig inom de ekologiska gränserna. Vår fråga till SCA är därför: Ska ni fortsätta bromsa utvecklingen - eller vill ni leda den?