Den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Då deltar ett antal så kallade nomineringsgrupper, dels sådana som är anslutna till politiska partier, dels sådana som inte är kopplade till något sådant parti.
Den i landet största ”opolitiska” nomineringsgruppen är Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan (POSK).
Inför förra kyrkovalet bildade POSK en ny nomineringsgrupp inom Luleå domkyrkoförsamling och blev då den näst största gruppen. När arbetet i kyrkorådet började märkte vi att de ”politiska” nomineringsgrupperna verkade uppfatta rollen som förtroendevald som ett kyrkopolitiskt uppdrag.
Detta framkom med tydlighet när kyrkofullmäktige skulle besluta om arvoden för förtroendevalda och kyrkvärdar. Inför omröstningen om höjda arvodesnivåer för den nu avslutade mandatperioden lämnade POSK in en reservation mot de föreslagna höjningarna men blev överröstad vid omröstningen.
Det verkar som om man, även beträffande ersättning för kyrkans förtroendeuppdrag, alltjämt är fast i ett kommunalpolitiskt tänkande.
POSK förespråkar emellertid en återhållsamhet vad gäller arvodering för förtroendevalda, eftersom det inte är storleken på ersättningen utan intresse för kyrkans uppdrag som ska locka till engagemang.
Genom den nuvarande ordningen, med direkta val till kyrkans högre nivåer, kyrkomöte och stiftsstyrelse, har de politiska partierna dessutom fått en direkt makt över kyrkan. Kyrkan bör därför återgå till indirekta val för dessa högra nivåer.
Du som vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka på riktigt och att de förtroendevalda ska ha ett uttalat intresse för kyrkan uppdrag bör välja nomineringsgruppen POSK den 19 september.