Stoppa vindkraftsprojektet i Övertorneå kommun

Insändarskribenten Peter Malmström uppmanar Övertorneå kommun att stoppa projektet kring en vindkraftspark, för att bevara tornedalsmiljön.

Norrland har ett stort överskott av elström. Det är totalt galet att bygga vindkraft i norr, skriver Peter Malmström.

Norrland har ett stort överskott av elström. Det är totalt galet att bygga vindkraft i norr, skriver Peter Malmström.

Foto: Anna Krook-Riekkola

Insändare2024-04-20 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett samrådsmöte i Rantajärvi 9 april presenterade Njordr AB planerna på en vindkraftspark i Övertorneå kommun. Totalt 95 vindsnurror, vardera med en höjd på 290 meter skall byggas, fördelat på tre områden. En ligger närmast Kannusjärvi, den andra mellan Ruokojärvi, Siekasjärvi och Ylinenjärvi, den tredje mellan Rovakka och Aapua. 

Jag har tre kommentarer kring detta: 

Först, presentationen som sådan var dålig. 

Sedan, Norrland har ett stort överskott av elström. Det är totalt galet att bygga i norr. 

För det tredje, det är förenat med en jättestor kommersiell risk att göra järnsvamp med vätgas, som är ett av motiven.

Så om den dåliga presentationen. Information från ett dokument på 100 sidor hade hängts upp på skärmar i en trång lokal, som myllrade av folk. Det var omöjligt att få budskapet där. Hade man velat seriöst presentera projektet hade man hyrt lokal till exempel på Folkets Hus i Övertorneå, genomfört en muntlig presentation på kanske en timme, kompletterad med bilder på skärm. Jag har själv gått igenom det 100-sidiga dokumentet. Jag har inga anmärkningar mot det sakliga innehållet kring vindkraftverken. Däremot gillar jag inte budskapet, att det inte är så många som berörs. Dom behöver vi inte bry oss om!

Så om fördelningen av elförbrukningens fördelning över Sverige. 80 TWh, eller ca 60 procent av Sveriges totala förbrukning, produceras norr om Dalälven, medan förbrukningen där handlar om drygt 30 TWh, eller ca 20 procent. Dessutom är överföringskapaciteten till söder en trång sektor. Att i det läget bygga mera produktion i norr är helt intelligensbefriat.

I rapporten från Njord hänvisas till att Energimyndigheten har gjort en prognos på elförbrukningen 2045. Sveriges elförbrukning dom senaste 40 åren har varit 140 TWh varje år. Nu plötsligt anges den till 210- 370 TWh för 2045, det vill säga en ökning på antingen 50 procent eller 165 procent. Sverige. Min slutsats av detta är, att Energimyndigheten har inte en aning framtida elförbrukning.

Energimyndigheten har också pekat på att dom planerade satsningarna här i Norrbotten leder till ökat elbehov på 90 TWh. Jag förmodar att det handlar om tre saker, LKAB:s planer att göra järnsvamp av all järnmalm, H2GS-satsningen i Boden och SSAB:s nu beslutade stålverk i Luleå. Nyckeltekniken handlar hela tiden om att göra järnsvamp med hjälp av vätgas. Det är en teknik känd sedan länge men för dyr. Med den tekniken blir det inga CO2-utsläpp. 

Ett annat sätt är att använda naturgas istället för kol för att göra stål. Då halverar vi CO2-utsläppen jämfört med dagens ”kolteknik”. Den tekniken används redan inom stålproduktionen. Nyckeln till framgång är att stålet också kan framställas till ett konkurrenskraftigt pris. För ett år sedan presenterade SSAB här i Luleå sina planer på nytt stålverk enligt ”vätgastekniken”. Jag frågade då forskningschefen vad blir priset på stålet. Forskningschefen hade inte en aning. Jag blir mycket bekymrad. Framtiden kanske handlar om att CO2-utsläppen halveras, med den mycket billigare naturgastekniken och världen nöjer sig med det. Låt oss hoppas att LKAB-ledningen förpassar sina planer om att göra all malm till järnsvamp med vätgas i papperskorgen. För det finns inte elström. Vårt elöverskott här i norr räcker till förse H2GS och SSAB, Luleå med det dom behöver. Låt oss hoppas att dom lyckas göra stål till säljbart pris med vätgas. Om det inte går kan dom med måttliga investeringar gå över till naturgas och marknadsföra stål med ”halverade” CO2-utsläpp.

Så vem tjänar pengar på vindkraften. När det är vindstilla blir det inga inkomster. När det blåser kraftigt producerar alla mycket men det blir överskott av el. Priset blir lågt. Vindkraftbolagens inkomster blir låga. Många förlorar idag pengar på verksamheten. Jag kan inte förstå hur någon vill investera pengar i en så totalt hopplös affärsförutsättning.

Sammanfattningsvis; dom som tjänar pengar är dom som bygger vindkraftsparkerna. Man bygger parkerna där man får tillstånd. Det betyder att för varje snurra gjuts ett fundament på 450-1500 kubikmeter betong. Dessa blir kvar där för all framtid när parken läggs ner. I områdena byggs vägar, transformatorstationer och kraftledningar. Den fantastiska utsikten förstörs av 95 stycken 290 meter höga vindsnurror. När dom är i drift hörs vinande ljud. På natten blinkar ljus för att markera lägena. Våra älgjaktsområden förstörs. Förutsättningarna för renskötsel försämras. 

Min uppmaning till Övertorneå kommun är att stoppa projektet för att bevara vår fantastiska tornedalsmiljö. Gör något bra för Sverige, genom att stoppa en totalt galen investering i vårt elsystem.