Stoppa kriget – värna freden

Jag hoppas att det kommer en dag då ukrainare och ryssar kan existera tillsammans som vanligt, men tyvärr verkar den dagen vara oändligt långt borta, skriver Magnus Alm, förbundskapten för Ukrainas bandylandslag.

Insändare2022-03-22 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till helgen spelas dam-VM i bandy i Växjö. Ukraina skulle äntligen efter fyra års väntan äntligen få vara med. Tyvärr blev det krig, och nu har tjejerna annat viktigt att tänka på. 

Ukrainas herrlandslag bjöds in till A-VM i Ryssland då Norge hoppat av på grund av covidsituationen. Bara tre dagar senare invaderade värdlandet Ukraina. Det Putinledda Ryssland har den 24 februari startat det största kriget sedan andra världskriget, och detta ansvar vilar blytungt på Ryssland som eskalerade en konflikt och bokstavligen gick över alla ukrainska gränser (läs om denna mening om du senare får för dig att jag är proryss). 

Efter första världskriget låg Tyskland i ruiner, man fick inte vara med i fredsuppgörelsen och förutom ett omfattande skadestånd förlorade man stora områden med tysktalande befolkning. Segermakternas behandling gav en god grogrund för nazismen och för Adolf Hitler som fick med sig många tyskar på en revanschistisk politik som ledde till krig. 

Liknelsen med Sovjetunionens fall är slående. Många ryssar stöder eller har stött Putin på grund av hur man anser sig ha blivit behandlade av väst. 90-talets ekonomiska chockterapi ledde till en ofattbar koncentration av pengar på några oligarker som flyttade båda sig själva och ekonomiskt kapital utomlands. Den ryska befolkningen svalt, medellivslängden minskade dramatiskt. Våld, korruption och kriminalitet bredde ut sig under Jeltsin, en period de flesta ryssar förknippar med kaos. 

Vi i väst tycker att Jeltsin var bra. Demokratisk i våra ögon, alkoholiserad och lättledd. Putin var från början Jeltsins lärjunge. Putin hade gjort karriär i KGB, men då Sovjet kollapsade, blev han St Petersburgs borgmästares torped och fick göra smutsjobbet. 

Jeltsin trodde han kunde styra Putin vilket väst också trodde, men Putin är nationalist och har hela tiden strävat efter att återupprätta det ryska imperiet. Vår behandling av Ryssland har varit en mycket effektiv grogrund för Putins makt. För många ryssar har Putin betytt återupprättad lag och ordning, löneutveckling och pensioner utbetalda i tid. Putin var mycket populär fram till för cirka fem till tio år sedan. Nu påminner han tyvärr mycket om både Hitler och Stalin i sin ledarstil. 

Angreppet på Ukraina påminner mycket om Sovjets angrepp på Finland 1939. I båda fallen ser ryssarna det som en sorts befrielse av tidigare ryskt territorium och hade trott och hoppats på ett omfattande stöd av finnar respektive ukrainare. Har folk fått smak för självständighet längtar man dock sällan tillbaks till att leva under ryskt förmyndarskap. 

I början kämpade finländarna heroiskt mot övermakten, men i längden malde ryssarna ned Finland. Ett liknande scenario kan inte uteslutas i Ukraina om inte Ukraina får omfattande hjälp utifrån. Betonas bör dock att alla ryssar inte är kollektivt ansvariga för de krigsbrott som begås i Ukraina, på samma sätt som tyskarna som folk inte kan ställas till ansvar för krigsbrotten under andra världskriget. 

Det är bara att hoppas att kriget i Ukraina ska ta slut så snabbt som möjligt, men tyvärr leder ryska motgångar till att kriget bara blir än blodigare mot civilbefolkningen. 

Jag kan bara avslutningsvis hoppas att det kommer en dag då ukrainare och ryssar kan existera tillsammans som vanligt, men tyvärr verkar den dagen vara oändligt långt borta.