Rättvisare resor efter förändringen

Nya mer exakta sätt att mäta skolvägen gör att rätt elever får sina busskort betalda, skriver skolskjutsteamet i Luleå kommun.

Nya mer exakta sätt att mäta skolvägen gör att rätt elever får sina busskort betalda, skriver skolskjutsteamet i Luleå kommun.

Foto: Lars-Göran Norlin

Insändare2021-04-15 06:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolskjutsteamet vid barn- och utbildningsförvaltningen vill ge ett svar på insändaren "Risk för avhopp med dyra resor", som publicerades i Kuriren 13 april. 

Gymnasieelevens hemkommun ska stå för kostnaderna för elevens dagliga resor mellan bostaden och skolan, om färdvägen är minst sex kilometer. För yngre elever är det andra avståndsgränser som gäller. Kommunen har skyldighet att svara för vissa elevresor enligt lag (sex km för gymnasieelever). 

Det fanns ett gammalt beslut fattat av barn- och utbildningsnämnden 2006 avseende fria bussresor för elever boende på vissa områden/adresser i Luleå. Beslutet är fattat innan vi hade ett digitalt system som exakt räknar ut avstånden den närmaste vägen inklusive cykel- och gångvägar mellan hem och skola. 

Vägar kan ha ändrats och nya gång- och cykelvägar har tillkommit. Genom att följa det gamla beslutet har gymnasieelever i vissa områden fått busskort trots att de har kortare väg än lagstadgade sex km och andra har inte fått trots att de har samma avstånd. Det är inte en likvärdig hantering. Förändringen innebär ett rättvist system för alla elever.