Ibland fattas beslut för snabbt på felaktiga grunder, med stora negativa konsekvenser för enskilda familjer, men även för kommunen. Då är det läge för kommunens politiker att snabbt gå in och försöka ställa till rätta. Oj, nu gick det för fort. Vi måste göra ett omtag!
Emma Engelmark säger: "Vi vill inte behandla Luleås barn olika. Därför måste man också titta på vilka 'särskilda skäl' som kan göra att de här barnen är berättigade skolskjuts från fritids."
Hon nämner även ”likställighetsprincipen”, som säger att kommuninvånare ska behandlas lika – om det inte finns sakliga skäl för något annat.
Utan tvekan finns massor med sakliga och särskilda skäl som är uppenbara för ett annat beslut. Dessa elever ska och kan inte behandlas likadant som elever utan särskilda skäl! Orsaken till att elever är och får vara inskrivna i särskola, är att de har särskilda skäl för det.
Att man nu ska byta namn på särskolan till anpassad skola, betyder inte att man ändrar behovet som eleverna har av särskilda anpassningar, särskilda bemötanden och särskilda tillrättalägganden. Det gäller såväl inom skolverksamhet som inom fritids.
Individperspektivet är ett honnörsord i skolans och fritidshemmets styrdokument. Det gäller för övrigt alla elever i den svenska skolan. Individperspektivet är en självklarhet när det gäller undervisning och fritidsverksamhet och borde gälla även skjutsar. Dessutom förändras inte antalet skjutsar, antingen eleverna skjutsas hem från skola eller från fritids! Bra värdemätare på kommuners kvalitet, är att bedöma hur man tillhandahåller stöd för de svagaste, som är beroende av det för att få en värdig vardag.
Enligt skollagen finns det inget hinder för kommuner att erbjuda skolskjuts efter fritids! Lyssna till alla sakliga och särskilda skäl som föräldrar, anhöriga och även politiker anför och gör ett omtag! Ett gott förtroende från kommuninvånare bygger till stor del på dialog. Ett föredömligt verktyg, som brukas alltför sällan. Här verkar man ha missat på flera nivåer.