Skärgården är viktig för Luleås utveckling

Luleå kommun och Luleå Hamn svarar på en tidigare insändare med farhågor från fastighetsägare på Sandön.

"Förutsättningarna för en bro över Tjuvholmssundet har utretts och med det som underlag är slutsatsen att en bro till Sandön i nuläget innebär alltför stora samhällsekonomiska kostnader i förhållande till samhällsnyttan", skriver Luleå kommun i ett svar på en insändare.

"Förutsättningarna för en bro över Tjuvholmssundet har utretts och med det som underlag är slutsatsen att en bro till Sandön i nuläget innebär alltför stora samhällsekonomiska kostnader i förhållande till samhällsnyttan", skriver Luleå kommun i ett svar på en insändare.

Foto: Klas Hallvarez

Insändare2024-11-15 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare i Kuriren (2024-10-21), lyfter fastighetsägare på Sandön, genom Stina Öhman, farhågor inför utbyggnaden av Luleå Hamn och industrietableringarna på Svartön.

Skärgården är av stor betydelse för Luleå och Luleå kommun har under många år gjort stora satsningar för att utveckla skärgården. Vi håller bland annat på att ta fram en plan för skärgårdsutveckling som syftar till att skärgården blir tillgänglig för fler människor och att skärgårdens unika miljöer värnas.

I insändaren lyfts ett par frågor kopplat till service och utveckling av Sandön som vi vill besvara.

• Det finns ett politiskt beslut om att Luleå kommun ska upprätthålla en isväg oavsett om det eventuellt försvinner bofasta och stugor. Om idag viktig kompetens försvinner så kommer kommunen tillsammans med Sandöborna behöva hitta en ny entreprenör som kan sköta isvägen. Enligt beslut från 1968 är det intressenterna som ska ombesörja underhållet. Luleå kommun får ett bidrag från Trafikverket och betalar mellanskillnaden för att upprätthålla isväg och plogning på ön. Den här lösningen har kommunen fått göra på de flesta av isvägarna och vi ser inget hinder för att kunna upprätthålla kontroller och plogning, även om det såklart är fördelaktigt att den som sköter isvägen bor på ön. Ambitionen från kommunens sida är att hålla isvägen öppen under vintern så långt det är möjligt.

• Förutsättningarna för en bro över Tjuvholmssundet har utretts och med det som underlag är slutsatsen att en bro till Sandön i nuläget innebär alltför stora samhällsekonomiska kostnader i förhållande till samhällsnyttan.

• Luleå kommun, genom Lumire, ansvarar för tömning och omhändertagande av slam på fyra öar; Sandön, Junkön, Storbrändön och Hindersön. Slammet omhändertas lokalt på respektive ö i så kallade slamlådor där det hygieniseras och sedan transporteras till annan plats. På samma sätt som för isvägen kommer kommunen här att behöva hitta annan entreprenör om dagens viktiga lokala kompetens inte finns att tillgå.

• På grund av hamnens utbyggnad och säkerhetskrav har Luleå Hamn stängt småbåtshamnen i Strömören. En arbetsgrupp med representanter från småbåtshamnen, Luleå kommun och Luleå Hamn undersöker olika lösningar. En grupp med båtägare arbetar för en lösning i Svartöstaden. Luleå Hamn har åtagit sig att bidra med bryggflytt samt nya bryggor och kommunen kommer se över det som behövs på land, exempelvis parkeringsplatser.

• Luleå Hamn har tagit fram modelleringar av bullerutbredning vid fullt utbyggd verksamhet och de ligger till grund för det verksamhetstillstånd som hamnen nu ansöker om. Som det nämns i insändaren räknas ett 50-tal fastigheter som särskilt berörda, och de omfattas av ett ersättningserbjudande där de kan välja att sälja eller bo kvar med kompensationsåtgärder. Även fastighetsägare utanför området för särskilt berörda kan såklart uppleva att de påverkas av hamnens utbyggnad, direkt eller indirekt. Luleå Hamn har bjudit in till samråd som en del av tillståndsprocessen, samt ordnat medborgardialoger för att samla in synpunkter. Syftet med dessa insatser har varit att föra en dialog om flera av de frågor som lyfts insändaren och som har med hamnens utbyggnad att göra.

Luleå står inför en snabb utveckling som drivs av den industriomställning som sker i regionen. Utifrån detta uppstår behov av ombyggnationer, ökade transporter och förändringar som på olika sätt påverkar närboende, och där vi behöver hitta sätt att lösa problem eller mildra effekter. Skärgården är av stor betydelse för Luleå kommun, och vi vill återigen trycka på vikten av fortsatt dialog med er som bor och verkar i skärgården för att vi ska kunna tillhandahålla en bra service utifrån de behov som finns, nu och framöver.