Samverkan är lika med att slå ihop så många kloka huvuden som möjligt för ett projekts bästa … och det är inte lätt att göra rätt när man ska beskriva komplexa saker
Naturligtvis ska användandet av skattebetalarnas pengar bevakas och missförhållanden lyftas – det är en viktig funktion som våra tidningar har.
Och självklart ska pressens etiska regler följas för att ett samhälles medborgare – såväl privatpersoner som företagare och offentligt anställda ska vara trygga i att det som publiceras är väl granskat, att fakta är korrekta, att tidningen tagit sakkunnig hjälp vid komplexa ämnen – för att säkert veta att man tolkat informationen rätt.
Det är av största vikt för en tidning att alla som intervjuas kan vara helt trygga i att det man berättar, eller bilder som tas, inte plockas ur sitt sammanhang och sätts ihop till missvisande påståenden eller hamnar i helt andra sammanhang så att någon riskerar att bli misskrediterad ”mellan raderna”.
Självklart måste en tidning ständigt vara på sin vakt mot pandemin ”faktaresistens”.
Kravet på saklighet som gäller alla delar av en publicering, såväl innehåll som form och presentation, ska självklart följas.
Med genuin oro behöver jag dock lyfta behovet att se över efterlevandet av ovanstående. Alla kan göra fel, i tron att man gör rätt – och det som kännetecknar en stor människa är förmågan att göra bot och bättring. Detta handlar ju inte bara om rättssäkerhet och demokrati – utan även om anseende och tillit till lokala tidningar.
Anledningen min oro är det sätt på vilket det välfungerande och framgångsrika projektet Östra länken har blivit framställt i den senaste tidens artikelserie och ledare – vilka för alla med någon form av insyn tyvärr blivit väldigt missvisande och skulle behöva en hel del faktajusteringar.
För att lyfta bara en sak – och försöka göra det med lite glimt i ögat – synpunkterna på arbetssättet ”utökad samverkan” blir som att tvärsäkert säga att produktionspersonalen ska spola maskinerna och gräva schaktgropar med spade och skottkärra igen … Varje modernt företag använder sig av samverkansmodellen i dag – och det står högt på önskelistan för de kommuner som står inför stora och komplexa projekt som kräver att man slår många kloka huvuden ihop på väg mot samma mål.
Rätt ska vara rätt och skador behöver repareras – och lärdomar dras för framtiden – därav denna insändare från en enkel, men stolt, kugge i Östra länken-projektets stora maskineri.
Ödmjukhet och respekt - vi får den värld vi skapar
Svar direkt: Att granska vad skattepengar används till är vår viktigaste uppgift. När satsningen på Östra länken lanserades berättade Luleå kommun i Kuriren och NSD vad det skulle kosta. Nu, flera år senare, följer vi upp de kostnaderna och berättar om hur arbetet varit upplagt. Något vi tycker att medborgarna ska få ta del. Det handlar om ett av kommunens mest kostsamma projekt i modern tid. Att granska de kostnaderna är en uppgift tar vi på allvar och självklart följer vi de etiska reglerna. Vi har följt kostnaderna och redovisat vad vi kommit fram till. Kommunen har fått ge sin syn på saken. Även entreprenören har i ett flertal artiklar fått ge sin syn på saken.
Vi har också detaljerat berättat om arbetsformen utökad samverkan och belyst den ur flera perspektiv. Vi lyfter fram kritiska röster men också positiva sidor. Och fler röster följer. I måndagens tidning kommer ni till exempel att få ta del av hur forskningen ser på arbetsformen.
Lenitha Andersson-Junkka, ansvarig utgivare