Sätt stopp för koldioxidutsläppen

Ett problem med länders och kommuners klimatåtgärder är att de inte ger tillräckligt snabb effekt.

Dags sätta stopp för utsläppen, skriver Jens Rundberg.

Dags sätta stopp för utsläppen, skriver Jens Rundberg.

Foto: PONTUS LUNDAHL

Insändare2020-12-31 03:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Globalt har utsläppen av växthusgaser i stället för att minska tvärtom ökat med 1,5 procent per år under det senaste årtiondet enligt FN-organet UNEP. Detta trots årliga klimatkonferenser i tre årtionden och en rad globala avtal som Parisavtalet.

Trots att Sverige vill se sig som ett föregångsland har våra utsläpp knappt minskat alls sedan Parisavtalet 2015, bara ett par procent till år 2019 om man tar med utrikes transporter i beräkningen. Ändå har vi på papperet genomfört en rad olika klimatåtgärder som vi hoppades skulle ge märkbara utsläppsminskningar. 

Detta har uppenbarligen inte fungerat. Vi behöver effektiva klimatåtgärder som faktiskt sätter stopp för koldioxidutsläppen på riktigt. Sverige skulle kunna ta en verklig ledning internationellt och ta denna typ av beslut:

Att sätta slutdatum för användning av fossila bränslen och dåliga biobränslen till år 2025, vilket även innebär utfasning av fossildrivna bilar.

Att till år 2025 förbjuda användning av betong som orsakar utsläpp av växthusgaser för att stat, kommuner, regioner och privata sektorn ska tvingas efterfråga och producera koldioxidupptagande betong.

Att till år 2025 förbjuda kalhyggen och ställa om skogsbruket till kontinuitetsskogsbruk för att öka skogens upptag av koldioxid.

Att ställa tydligare krav på industrin att bli koldioxidneutral snabbare. Skynda på Hybrit-projektet och kräv snabbare omställning i EU-systemet för utsläppsrätter.

Att staten tar till sig modern monetär teori för att kunna finansiera stora investeringar i omställning och även skapa stor offentlig efterfrågan på klimatneutral infrastruktur.