Massmedia fylls nu med mycket information om att Northvolt går på knäna. 1 000 personer ska avskedas i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm. Vän av ordning frågar sig vilken kompetens fanns i Sverige kring storskalig batteriproduktion. Sannolikt ingen!
Dessutom är VD en ekonom och saknar förutsättningar att förstå den tekniska komplexiteten i projektet. Vi har bara hört om planer på storskalig batteriproduktion förutom i Skellefteå, även i Borlänge, Göteborg, Tyskland och Kanada. Man kan bara ta sig för pannan. Detta är omöjligt utan stor/djup teknisk kompetens inom batteriproduktion inom företaget. Detta ser vi nu konsekvensen av i Northvolts problem. Man har enligt tidningsuppgifter uppnått mindre än 1 procent av den till idag ursprungligen planerade produktionen. En svårighet som nämnts är att leverantören levererat tekniska instruktioner på kinesiska. En kompetent upphandlare hade knutit sista betalningen på till exempel 20 procent till den dag då 100 procent av planerad produktion uppnåtts. En kompetent upphandlare hade krävt instruktioner/ritningar med mera på svenska/engelska.
I Norrbotten talas om tre gigantiska gröna projekt:
- LKAB:s planer att göra järnsvamp av all malm.
- Stegras stålverk i Boden baserat på vätgas.
- SSAB:s stål/plåt-produktion i Luleå baserat på vätgas.
LKAB-projektet bör direkt förpassas till papperskorgen. För det krävs elström motsvarande 40-50 procent av dagens svenska elförbrukning. Vad kommer det att kosta? Är det troligt att stålverken är beredda att betala? Låt oss hoppas att Stegra och SSAB lyckas, även om utmaningen för Stegra är speciellt stor. Liksom hos Northvolt, saknas i Boden gedigen, bred teknisk kompetens inom ståltillverkning. Jag hörde för cirka ett år sedan en presentation av SSAB:s projekt i Luleå. Jag frågade då forskningschefen, vad kommer stålet att kosta. Han visste inte. Sådant oroar mig.
En galenskap i sammanhanget, som berättats i massmedia är att LKAB vägrar att leverera järnmalm till Stegra. LKAB kommer aldrig ha lika stark förhandlingsposition när man förhandlar malmpriset med Stegra, som man har med andra köpare. Alla konkurrenter till LKAB drabbas av stora transportkostnader, jämfört med LKAB:s tågfrakt. LKAB behöver alltså en ny styrelseordförande med teknisk och internationell affärserfarenhet, men även en mera kompetent VD.
Sammanfattningsvis, jag hoppas Stegra och SSAB lyckas med sina stålverk. Om det inte skulle gå bra med vätgas, kan man med måttliga insatser bygga om dom och använda naturgas. Med den metoden halveras i alla fall CO2 utsläppen jämfört med dagens kol i masugnar. Sist men inte minst, inga skattepengar eller offentliga kreditgarantier ska ingå i finansieringar. Hur mycket kan svenska folket förlora på Northvolt?