Jag är en nyligen pensionerad pedagog, som arbetat på förskolor i Luleå kommun. Jag blir glad när jag läser att bägge lärarförbunden vill ha reglerat till mindre barngrupper i förskolan.
Jag tänkte berätta lite om verkligheten.
I Luleå har vi ungefär 18–20 barn på äldrebarnsavdelningarna, och ungefär 15–16 barn på yngrebarnsavdelningarna. Det vanliga är tre heltidspedagoger per avdelning.
Barngrupperna och bemanningen är definitivt inte utifrån Skolverkets rekommendationer. Det är för många barn för att säkra att pedagogerna kan se det enskilda barnet, oavsett profession.
Många föräldrar har intrycket att vi pedagoger oftast är tre stycken samtidigt i barngrupp. Men, vi ska täcka upp mellan tiderna 6– 18 (cirkatid, varierar lite mellan olika förskolor).
Sanningen är faktiskt att vi är tre pedagoger samtidigt i barngrupp endast mellan cirka 10–11.30 ...
Exempel på en vanlig förskoledag:
6.00. En pedagog per avdelning har öppningsskift, och då arbetar flera avdelningar ihop. Oftast är det två pedagoger i barngrupp, medan någon kan ha egen planering.
7.30. Mellanskiftet kommer vanligtvis 7.30. Då är vi uppdelade avdelningsvis igen. Vi är då två pedagoger över frukost.
9.00. Tredje pedagogen (på varje avdelning) har stängningsskift, och börjar klockan 9 i barngrupp.
Men, då är det dags för tidiga skiftet att gå på kvartsrast (jo, vi har faktiskt rätt till detta även i vårt yrke), efter att ha dukat av från frukostbordet.
10.00. Ungefär klockan 10 (när alla tre haft sina kvartsraster) så är vi tre pedagoger i barngrupp samtidigt, och då ska alla barn som varit ute komma in, därefter samling, och lunch vid klockan 11, till cirka 11.30.
Vi är alltså tre pedagoger i barngrupp mellan 10–11.30.
11.30– 13.00. Lunch, 30 minuter per pedagog
13.00. Klockan 13 har de skift som börjat tidigt planeringstid, tills deras arbetsdag är slut (cirka 14, det tidiga skiftet är ofta kortare, medan det sena skiftet ofta har längre arbetsdag för att få det gemensamma arbetsschemat att fungera.)
Notera att på många förskolor har pedagogerna ingen eftermiddagsrast, då det känns ohållbart att lämna varandra ensamma med hela barngruppen.
16.00. När mellanskiftet slutar (cirka 16.00), så slår man vanligtvis ihop avdelningarna. Då har ofta någon pedagog möjlighet till planering en timme (och ifall någon tycker det är mycket planeringstid, så underskrider även den Skolverkets rekommendationer).
Detta är verkligheten i förskolan.
Så ser verkligheten ut i Luleås förskolor
På pappret är det tre pedagoger i varje barngrupp i Luleås förskolor men verkligheten är en annan, skriver signaturen Nyligen pensionerad pedagog.
Verkligheten i förskolan ser inte ut som på pappret, skriver signaturen Nyligen pensionerad pedagog.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.