Så dukar du upp bästa julbordet

Tidigare krögaren Evert Green tipsar om vad som bör, och inte bör, finnas på julbordet.

Nu drar det ihop sig. En före detta krögare tipsar om vad som ska finnas på julbordet.

Nu drar det ihop sig. En före detta krögare tipsar om vad som ska finnas på julbordet.

Foto: SAM STADENER

Insändare2019-12-21 06:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det är dags att servera julbord passar många krogägare på att rensa sina kylskåp på rester de inte blivit av med. Vi svenska vet vad som ska finns på ett julbord men de flesta invandrare vet inte detta. De äter allt och tycket att alltsammans smakar gott.

Här är några rätter som inte passar på ett julbord: strömming, böckling, makrillrökt sik och till och med rökt ål. Då det gäller kallskuret är det rökt korv och rökt skinka och då det gäller desserterna är det choklad, brulépudding samt cocktailfrukt. Allt detta hör inte till ett riktigt julbord.

För att gästerna ska trivas ska det finnas flera små bord. På det första ska det bara vara bröd med olika pålägg. Här ska finnas tre olika mjuka bröd: vörtbröd utan russin, kumminlimpa samt hushållslimpa. Där ska också finnas tre sorters hårt bröd: hushållsbröd, fiberveteknäcke och fiberdelikatess men också olika pålägg. Dessa ska vara ost, julskinka samt leverpastej men också en burk mellanstark senap samt en trave assietter. Anledningen till denna uppdelning är att då gästerna ska bre sina smörgåsar blir det ofta en propp men genom att ha ett särskilt brödbord uppstår inga förseningar.

Samma uppdelning gäller sillbordet. På detta bord ska det förutom olika sillinläggningar finnas sillsallad samt en skål med kokt potatis. På bordet ska det också finnas assietter med bestick.

När vi kommer till varmrätterna ska det först finnas två stora skålar med bruna bönor, prinskorvar, köttbullar, revbensspjäll, rödkål, brunkål, Janssons frestelse samt champinjonomelett. Då det gäller omeletter har många gjort dem med räkor eller sparris, men det har visat sig att räkorna blir sega om de få vara i hög värme. Även sparrisen är ömtålig. Champinjonerna tål däremot värmen och en sådan omelett ska smaksättas med rosmarin och smulad grönsaksbuljongtärning för att få den bästa smaken.

Två andra rätter, som varken hör till sillbordet eller varmrätterna, men som ändå bör vara med är rödbetssallad och sylta. 

Så har vi kommit till dessertbordet. Där ska det bara finnas två desserter: ris à la Malta och ostkaka med grädde och sylt.

Till sist är det kaffebordet där det ska finnas både kaffe och te, mjölk, socker och sacketter. Vad ska man då ha till? Det finns många olika kakor att välja på. Struvor, papparkakor eller en lite rund kaka smaksatt med apelsin och ingefära till exempel, men det bästa är en ingefärssockerkaka med apelsinglasyr bakad i en stor långpanna. Kakan skärs i fem gånger fem centimeter stora bitar och blir perfekt som tilltugg.

Så har turen kommit till frukt- och godisbordet. På detta bord ska det först och främst finnas hemmagjord knäck, ischoklad, nötter och chokladdoppade russin men även en fikonrulle bestående av malda fikon, dadlar och russin rullad i malen sötmandel. Denna rulle är ett utmärkt tilltugg till frukten som ska vara clementiner, äpplen, bananer och druvor. Till de mindre barnen passar lösgodis.

Om nu alla köksmästare och krögare följer dessa råd kommer deras julbord att bli mycket populära.

Lycka till!

Evert Green 

80 år och före detta krögare