Jag förstår att detta ämne där alla kanske inte känner sig direkt berörda men något som berör alla i kommunen är hur våra gemensamma resurser används.
Antal kvadratmeter per elev är något som diskuterats.Enligt min uppfattning är kostnaden per kvadratmeter nog så viktig i sammanhanget. En ny byggnad innebär, i alla fall till en början, oftare en hårdare optimering av var kvadratmeter. Kostnaden per kvadratmeter i en ny skola blir dock väsentligt högre.
Skolor i Sörbyarna för årskurs 1–6 finns i dag i Måttsund, Ersnäs, Antnäs, Alvik och Klöverträsk.
Det förslag angående Sörbyarna man tänkt lägga fram förra hösten hade inneburit en nedläggning av alla skolor utom en. Detta hade också inneburit en nybyggd skola i Antnäs.
Förslaget hade gett väsentligt högre lokalkostnader. Kostnaden skulle öka från fem till tio miljoner kronor, detta har redovisats av kommunens tjänstemän. Redan där faller argumentet sänkta lokalkostnader.
Vart går då den hyra som betalas? I det fall en ny skola skulle byggas i Antnäs skulle detta med säkerhet göras av ett fastighetsbolag, den hyra som betalas skulle gå till detta bolag.
Skollokalerna ägs i dag av kommunen, den hyra som betalas går alltså tillbaks till kommunen. Hyran debiteras mellan förvaltningarna och hyressättningen är en form av självkostnad. Pengar återförs till kommunens ekonomi istället för att betalas till andra aktörer.
De direkta kostnader som ingår i denna betalar till exempel uppvärmning och underhåll. Till detta kommer också andra kostnader som avskrivningar och internränta. Detta är bland annat kapitalkostnader för de investeringar man gjort i lokalen. Även om byggnaden kan vara gammal i grunden har investeringar gjorts under tiden och dessa skrivs av under många år.
För Ersnäs var dessa kostnader 2018 ungefär 880 000 kronor, konto 7611 och 7612 för ekonomen.
Om då till exempel Ersnäs skola skulle läggas ned kvarstår dessa kostnader för den gamla skolan, uppvärmning och underhåll kvarstår så länge lokalen finns i kommunens ägo.
Till detta kommer hyra för en ny skola, skolskjutsar, rekrytering av personal med mera.
Rösta den åttonde november, i första hand för barnen men även för pedagogerna och Luleå kommuns ekonomi.
Rösta för barnens och ekonomins skull
Vi närmar oss nu en folkomröstning i Luleå, kommunens invånare ska få säga vad de tycker om skolpolitiken. Jag hoppas att du går och röstar, det är viktigt att göra sin röst hörd i en demokrati. Det är en rättighet och skyldighet vi har.
Om till exempel Ernäs skola läggs ner kommer kostnaderna för byggnaden att finnas kvar. Till det kommer kostnaderna för en ny skola och skolskjutsar. "Rösta på söndag för barnens, pedagogernas och ekonomins skull", skriver Thomas Jonsson i Ersnäs.
Foto: Kuriren
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.