Men vi bör ändå försöka hålla inte bara denna akuta kris utan också den långsiktiga klimatkrisen i tankarna, eftersom den senare kan leda till fler väpnade konflikter.
Klimatet är på flera sätt kopplat till frågan om krig och fred. Ett bevis för detta är till exempel att Pentagon och andra militära organisationer tog klimatkrisen på allvar långt tidigare än de flesta politiker.
Den globala uppvärmningen hotar miljoner människors försörjning och kommer att leda till flyktingströmmar, störtandet av instabila regeringar och konflikter om vatten och andra resurser. Och även om vårt hörn av världen förskonas från just detta, så kommer även vi att påverkas av en ökad internationell oro och störd världshandel.
Ju mer vi kan bromsa uppvärmningen, desto mer ökar vi därför chansen till fred i världen. Och ju snabbare vi ställer om till hållbar energi, desto mer kan vi skära ner importen av fossila bränslen från despotier som Ryssland och Saudiarabien. Lokalproducerad el och vindkraft från havsbaserade kraftverk, vars socklar blir nya livsmiljöer för ålgräs och fiskyngel, kan öka vårt oberoende i en alltmer instabil värld.
Det är därför inte frågan om att antingen stödja Ukraina eller försöka rädda klimatet – vi måste göra bådadera.