Trenden är att allt fler flyttar in till städer, men för att möta ett ökat befolkningstryck byggs städerna allt tätare. Luleå är inte något undantag. Samtidigt kommer städer som Luleå också möta utmaningar som klimatförändringar och minskad biologisk mångfald, vilket de gör bäst genom att bevara grönskan inklusive ängar och skog i stadsbilden.
Dessutom är all forskning entydig kring vikten av grönska i staden för människors hälsa Bara en bråkdel av den gröna ängsmark som fanns för hundra år sedan finns kvar i dag.
På vår promenad längs den härligt urgamla skogen på Gültzaudden ser jag barn som spelar fotboll, andra leker tafatt på ängen, men även hundägare som tränar sin kompis. Allt detta härligt underbara med barnskrik och familjer får mig att tänka på Evert Tubes ”Änglamark”. Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill.
Carina Sammeli, Luleås kommunalråd, låt oss Lulebor bevara barnens och fjärilarnas äng och den omtyckta promenadstigen som ger oss hälsa och styrka men även sociala träffar. Genom att låta grönskan ta plats i vår vackra stad bidrar vi till ökad hälsa, livskvalitet och biologiskt mångfald samtidigt som den sköna naturen hjälper oss alla att hantera negativa effekter av ett förändrat klimat.
Bygg inte bort de få kvarvarande grönytor som vi har kvar i Luleå. Den aktuella tomten för bygget är en av de inklämda grönytorna för övrigt i ett villa område. Det kan tyckas som en banal yta som inte har något större värde, men betänk det användningsområde som ängen bjuder oss Lulebor