Prioritera ungas rätt till fungerande vård på BUP

Det är oacceptabelt att våra unga, som är vår framtid, inte får den vård och stöd de behöver, skriver insändarskribenten Lundestefan.

Regionerna måste prioritera resurser till BUP och se till att vårdgarantin efterlevs, skriver insändarskribenten.

Regionerna måste prioritera resurser till BUP och se till att vårdgarantin efterlevs, skriver insändarskribenten.

Foto: Johannes Tångeberg

Insändare2024-09-17 04:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn och ungdomar i Sverige står inför en kris när det gäller tillgången till psykiatrisk vård. Trots att det finns en förstärkt vårdgaranti som innebär att barn och ungdomar inte ska behöva vänta längre än 30 dagar på en första bedömning, är verkligheten en annan. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) fick endast 53 procent av de unga ett första besök inom den tidsramen under mars 2023. I vissa regioner är situationen ännu värre; i Västerbotten fick bara 12 procent hjälp i tid. 

Det är oacceptabelt att våra unga, som är vår framtid, inte får den vård och stöd de behöver. De långa väntetiderna beror på en ökning av antalet barn som söker hjälp för bland annat depression, ätstörningar och ADHD. Trots att antalet sjuksköterskor, läkare och psykologer inom barn- och ungdomspsykiatrin har ökat, är inflödet av patienter ännu snabbare.

Regeringen och SKR har avsatt 530 miljoner kronor för att öka tillgängligheten till BUP under 2024. Detta är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte. Vi behöver en långsiktig och hållbar lösning som säkerställer att alla barn och ungdomar får den vård de har rätt till, utan onödiga väntetider.

För att uppnå detta måste regionerna prioritera resurser till BUP och se till att vårdgarantin efterlevs. Det innebär att vi behöver fler utbildade specialister, bättre arbetsvillkor för vårdpersonalen och en effektivare organisation av vården. Dessutom måste vi arbeta förebyggande genom att stärka elevhälsan och erbjuda stöd i skolorna, så att problemen kan fångas upp i ett tidigt skede och gärna en fungerande föräldraskola då antalet bristande föräldrar också ökat.

Vi kan inte längre blunda för de allvarliga konsekvenserna av bristande psykiatrisk vård för unga. En 11-årig flicka i Västerbotten tog sitt liv i januari 2022, ett tragiskt exempel på vad som kan hända när vården inte fungerar, ytterligare ett barn som under 2024 valde att avsluta sitt liv visar brister på stöd. Varje barn som inte får den hjälp de behöver är ett misslyckande för vårt samhälle.

Det är dags att vi tar ungas psykiska hälsa på allvar och agerar nu. Regionerna måste prioritera de ungas rätt till en fungerande vård på BUP. Våra barn och ungdomar förtjänar inget mindre.