Prata med oss innan ni förändrar skolan

"I grunden förstår vi tanken bakom skolomvandlingen och även varför kommunen behöver se över strukturen samt minska kostnaderna på till exempel lokaler men vi är djupt oroade över att kommunfullmäktige fattar beslut om en skolomvandling utan att helt förstå konsekvenserna av detta", skriver pedagoger på Östra skolan i Jokkmokk i ett öppet brev till kommunfullmäktige.

"I grunden förstår vi tanken bakom skolomvandlingen och även varför kommunen behöver se över strukturen samt minska kostnaderna på till exempel lokaler men vi är djupt oroade över att kommunfullmäktige fattar beslut om en skolomvandling utan att helt förstå konsekvenserna av detta", skriver pedagoger på Östra skolan i Jokkmokk i ett öppet brev till kommunfullmäktige.

Foto: Leif Öhman

Insändare2020-10-29 14:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till berörda politiker i kommunfullmäktige i Jokkmokk

Med anledning av den pågående skolomvandlingen och diskussionen kring detta så vill härmed pedagoger på Östra skolan framföra följande. 

Under höstterminen har vi blivit informerade om planerna på en kommande skolomvandling och även arbetat aktivt genom att reflektera över konsekvenser samt för- och nackdelar med förslaget. Den senaste tidens beslut, diskussioner och den snabba arbetsgången kring detta gör nu att vi idag känner en stor frustration och oro över vad som händer. 

I grunden så förstår vi tanken bakom skolomvandlingen och även varför kommunen behöver se över strukturen samt minska kostnaderna på till exempel lokaler. Vi är också medvetna om att en förändring av skolstrukturen per automatik inte behöver innebära en stor försämring. 

Däremot så är vi djupt oroade över att kommunfullmäktige fattar beslut om en skolomvandling utan att helt förstå konsekvenserna av detta. 

För att få en väl fungerande 4–9-skola så krävs för det första omfattande ombyggnationer av Östra skolan. Det går helt enkelt inte att tänka att så pass unga elever som årskurs 4 har samma behov som våra äldre elever på högstadiet, oavsett om vi utgår från inne- eller utomhusmiljö. Östra skolan kan till exempel idag inte erbjuda möjligheter till på- och avklädning, toaletter och en trygg miljö som stimulerar till lek både utom- och inomhus. 

Vi är väl medvetna om att Östra skolan idag har ett lägre elevantal än för 20 år sedan. Däremot har inte skolans behov av lokaler minskat i samma utsträckning. Idag har vi fortfarande två klasser i varje årskurs eftersom vi fortfarande är för många elever för att bedriva undervisning i ett klassrum. Samtidigt har också vårt sätt att bedriva undervisning förändrats mycket. Idag ställer skolan helt andra krav på tillgång till IT, grupprum, avskilda utrymmen och möjligheter till extra anpassningar för eleverna. Inte minst gäller detta för elever som skulle flytta hit från årskurs 4 och 5. Därför kommer inte de lokaler vi har idag att räcka till vare sig det gäller klassrum eller de övriga utrymmen som krävs.

Detta är några exempel på farhågor vi har försökt lyfta men som tydligt inte tagits hänsyn till. För ytterligare aspekter hänvisar vi till de risk och konsekvensanalyser vi arbetat med under hösten.

Utifrån detta så känner vi att en så här pass stor förändring verkligen kräver att vi grundligt utreder hur konsekvenserna blir på alla plan. Den korta tidsplanen för förändringarna omöjliggör detta och skapar endast missnöje och oro bland både elever, vårdnadshavare och personal. Inte minst är vi också djupt oroade över hur vår egen arbetsmiljö påverkas negativt samt hur kommunens attraktionskraft minskar om vi genomför detta utan tillräcklig eftertanke. 

Därför uppmanar vi kommunfullmäktige att inte genomföra den tänkta skolomvandlingen i Jokkmokk utifrån gällande tidsramar och utan att ha förankrat detta grundligt bland oss som arbetar i skolan. 

Med vänliga hälsningar och ett krav att berörda politiker lyssnar.