Hur kan detta då fortgå i Luleå?
Fortfarande tillåts ovaccinerad personal, vikarier och timanställda, att arbeta nära de äldre. Utan att screenas eller visa vaccinpass. Nära innebär att man är två personal ”nära tillsammans” vid till exempel dusch, lyft till och från säng, till rullstol och toalett, vid påklädning eller matsituation. Fast anställd personal som är vaccinerad förväntas arbeta tillsammans med ovaccinerade vikarier och timanställda. Det sker i december 2021!
Skulle någon av beslutsfattarna vilja arbeta ”nära tillsammans” med ovaccinerad personal (ens i sina egna arbetsrum) i dessa tider?
Varför kan verksamhetens beslutsfattare ställa krav på att vårdpersonal ska utsätta sig för en så otrygg arbetssituation med stor smittorisk? Förutom stora brister i arbetsmiljön, ansträngda arbetsförhållanden, ohållbara scheman, bristande kompetensutbildning, låg lön trots att man arbetar som mentorer för outbildade vikarier som går vårdutbildning et cetera? Enhetscheferna har inte beslutsansvar ska tilläggas. Tänker man fatta andra beslut? När i så fall?
Vad säger facket Kommunal om detta faktum? Borde inte Kommunal reagera på felaktigheter och föra sina medlemmars talan när man inte orkar själva? Göra det även i media för att visa personal/medlemmar att facket tar ställning, bryr sig om?
Hur ska man höja statusen för detta viktiga samhällsbärande yrke? Hur ska man kunna rekrytera ny personal? Hur ska man få erfaren personal att stanna kvar? Hur ska man minska sjukskrivningen? Hur ska man komma till rätta med brister i arbetsmiljön? Hur ska man få fler utbildade vikarier, som ex pensionerad personal?
Hur kan detta få fortgå att man utsätter vaccinerade boende att bli smittade av covid av ovaccinerad personal? Flera boende på samma avdelning har, trots vaccinering, blivit sjuka i covid mellan maj och november 2021. Smitta innebär, förutom sjukdom om än ej dödlig, isolering för de boende, avsaknad av besök, depression och oro, även för anhöriga. Dessutom större arbetsbelastning för personal och enhetschefer att anställa fler personal med fördyrade kostnader och en otryggare arbetssituation.
Man kan nog utesluta att anhöriga smittat då de inte får träffa andra boende. Smittskyddsläkare har ställt sig positiv till förslag av screening eller vaccinering av vikarier, men detta har inte resulterat i förändring i dagsläget.
Hur kan detta få fortgå trots att coronakommissionen säger: ”Det är brister i den svenska äldreomsorgen som bidrog till att Sverige hade så höga dödstal i våras.”
Hur kan detta fortgå trots att Göran Johnsson, särskild utredare och nationell samordnare för kompetensförsörjning inom vården och omsorgen om äldre säger: ”Det går inte längre att ducka för ansvaret för äldrevårdshaveriet. Alla politiska partier är skyldiga till att äldreomsorgen inte har prioriterats. Coronapandemin satte strålkastarljuset på problem som varit kända länge. Statusen på arbete i äldreomsorgen måste höjas. Då krävs utbildning, trygga jobb och ett stärkt ledarskap.”
1 december uttalar sig socialminister Lena Hallengren i tv, än en gång, angående äldreboende: ”Om man är ovaccinerad så ska man inte möta person i riskgrupp, framför allt de äldsta och sköraste invånarna. Alltså det är alldeles uppenbart att arbetsgivarna behöver vidta åtgärder så att man inte möter personer i riskgrupp. Det betyder att man kan få göra någonting annat på den arbetsplatsen. Framför allt måste man jobba väldigt hårt för att man vaccinerar sig inom äldreomsorgen.”
Även pensionärsorganisationerna SPF, SKPF och PRO larmar.
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, säger i Senioren, i november: ”Vaccinbevis på hockey – men inte i äldrevården! De äldsta och mest sårbara är den grupp som behöver skyddas snarare än hockeypubliken. Varför är det viktigt med covidbevis på evenemang, men uppenbarligen inte i vård och omsorg? Hur kan de ansvariga låta denna ryska roulett – där var fjärde kula kan vara dödlig – få fortgå?”
SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg säger: ”Det finns inte en äldre, inte en anhörig och inte en personal inom äldreomsorgen som förvånas. Bristerna har funnits länge, ansvaret har inte tagits och det blir särskilt tydligt när en kris som coronapandemin slår till.”
PRO Norrbottens ordförande Sten Fors: "Ovaccinerade ska inte jobba i omsorgen.”
Dags för allmänheten att få ta del av missförhållanden på äldreboenden för såväl personal som för de boende! Dags för media att belysa en viktig samhällsfråga där tystnadskultur är en av orsakerna till att verkligheten ser ut som den gör!