Luleå stift (prästlönetillgångar) har via sin exploatör ansökt om bygglov för entreprenörsboende inom Gammelstads kyrkstad världsarvs miljö. Länsstyrelsen arbetar med miljöprövning insänt av exploatören. Det blir en ny tillfällig stadsdel inom världsarvet, som exploatören beskriver entreprenörsboendet. Det gör det svårt att förstå meningen att Luleå stift upplåter detta markområde för ett tillfälligt entreprenörsboende som skapar så mycket oro. Det har insänts skrivelse till Luleå stift om begäran för omprövning av beslutet. Projektets negativa påverkan för världsarvet och dess miljö är också av riksintresse. Vid stiftsfullmäktige sammanträde förutsättes att markupplåtelsen som berör världsarvet och dess miljö med stora risker diskuteras. Vidare förutsättes att markägaren Luleå stift har gett positivt besked till projektet, innan exploatören söker om bygglov och miljöprövning, för ett nytt tillfälligt entreprenörsboende för 1 600 personer.
Bevarande av världsarv hamnar ibland i konflikt med andra samhällsintressen som satsningar på vägar, järnvägar, bostäder och gruvor. Världsarv och dess omgivningar kan ses som ett hinder för utvecklingen. Men det bygger i så fall på en förenklad bild av världsarvens roll att deras potential som utvecklingsresurs glöms bort. En etablering av ett provisoriskt entreprenörsboende i Gammelstads kyrkstads världsarv, påverkar i mycket stor omfattning negativt nu och i framtiden.
Det föreslagna projektet stämmer inte med Unesco och riksantikvarieämbetets tolkning om bevarande, där man bland annat anser att ett levande världsarv och miljö skall prioriteras. Världsarvet med dess omgivningar skall sättas i centrum. Etableringar och störningar skall noga granskas.
Påverkan av de tillfälliga entreprenörsbostäder för 1 600 personer innebär omfattande skador inom världsarvet. Projektet innebär bland annat avverkningar av skog och mycket omfattande markarbeten som inte går att återställa, i den unika miljön som nu finns. Det mångsidiga djurlivet med många olika arter och biotoper i området skadas.
Inom Gammelstads kyrkstads världsarv och i hela socknen, finns det många intresserade föreningar och boende som jobbar/studerar med bevarande och utveckling av kyrkbyns världsarv med omgivningar. Samtliga boende och kyrkstugeägare har ett gemensamt intresse att underhålla och utveckla världsarvet och de kulturhistoriska omgivningarna.
Gammelstads kyrkstads världsarv med dess fornlämningar och de bevarande omgivningarna är unikt. Det unika är bland annat ett levande världsarv med fast boende befolkning med all omgivande kulturmiljö som beskriver människors utveckling och mödor genom århundrande.
Omgivningarna, hela Nederluleå och socknens historia är viktiga delar för Gammelstads kyrkstads världsarv, kulturhistoria och landskapets kulturvärden och traditioner.
Kyrkogården med dess lugn för alla besökare finns på Kyrkovallen vilken utsetts för stora störningar/risker.
Den inre miljön runt kyrka, kyrkstugor och parker påverkas med stora risker/slitage. Trafiksituationen på genomfartsvägar och gränder påverkas av det stora tillfälliga entreprenörsboendet. Kyrkstadens fasta befolkning på cirka 750 personer utökas med 1 600 personer.
Tre viktiga naturområden som räknas in i världsarvet, och dess miljö/historia, påverkas stort.
Hägnanområdet fram mot kyrkogården, Kalvholmen, och den så kallade Morisängen.
Inom Hägnan avverkas nu skog för att bland annat arten vitryggig hackspett skall trivas bättre, och övrigt djurliv och biotoper skall erhålla bättre förutsättningar. Arten vitryggad hack borde då givetvis finnas i alla tre områdena.
De tre skogsområdena ansluter till Gammelstadsvikens naturreservat och har stor betydelse för hela världsarvets historia och miljö. Stora utvecklingsmöjligheter, återskapande och miljöarbeten kan utföras inom områdena. Områdena tillhör världsarvet och är en stor resurs för bland annat Kyrkbyn, Friluftsmuseet Hägnans miljö och dess historia.
Ett entreprenörsboende i området Morisängen skulle även bland annat påverka infarten negativt till världsarvet för boende och besökare. De vill inte passera ett stort entreprenörsboende och i framtiden industriområde.
Det är inte korrekt av exploatören att kalla projektet ett tillfälligt entreprenörsboende (tio år) som ett nytt bostadsområde. Det är i det närmaste oförskämt. Luleå kommuns samhällsplaneringsavdelning bör reagera.
Exploatören angiver även i sin ansökan till länsstyrelsen för miljöprövning att inga naturvärden, kulturvärden och skyddade områden berörs. Märkligt.